Często sięgasz po kofeinę? To może być kwestia genów

Często sięgasz po kofeinę? To może być kwestia genów

Dodano: 
Wzorek na kawie
Wzorek na kawie Źródło: Pexels / Kevin Menajang
Niektórzy ludzie nie mogą rozpocząć dnia bez filiżanki gorącej kawy (lub dwóch... albo trzech). Teraz naukowcy zidentyfikowali gen, który może wyjaśniać, dlaczego niektórzy ludzie piją więcej kawy niż inni.

Analizując populacje ludzi we włoskich wioskach, naukowcy przeprowadzili badanie całego genomu, w którym zbadali markery w DNA i zidentyfikowali gen zwany PDSS2, który może odgrywać rolę w metabolizmie kofeiny. W przebiegu badania, które zostało opublikowane w czasopiśmie Scientific Reports, naukowcy zapytali ponad 1200 osób we Włoszech, ile piją kawy i porównali jej spożycie i wyniki badań genetycznych z inną populacją 1731 osób w Holandii.

Czytaj też:
Czy można pić kawę na pusty żołądek? Odpowiedź nie jest jednoznaczna

Kofeina a genetyka

Okazało się, że osoby z większą ekspresją genu PDSS2 również piły mniej kawy. Uważa się, że gen reguluje produkcję białek metabolizujących kofeinę w organizmie, jak podają autorzy badania.

– Hipoteza jest taka, że ​​ludzie z wyższym poziomem tego genu metabolizują kofeinę wolniej i dlatego piją mniej kawy – mówi autorka badania Nicola Pirastu z Uniwersytetu w Trieście we Włoszech. – Muszą pić ją rzadziej, aby nadal odczuwać pozytywne skutki kofeiny, takie jak lepsze reakcje i mniejsze zmęczenie.

Czytaj też:
Kawa z cytryną na odchudzanie. Czy nowy trend ma sens?

Zagadnienie badano już wcześniej

Badanie nie jest pierwszym, które łączy genetykę ze skłonnością do picia większej lub mniejszej ilości kawy. W badaniu z października 2014 r. przeanalizowano geny ponad 120 tys. osób pijących kawę i znaleziono sześć markerów genetycznych, które były powiązane z wrażliwością danej osoby na kofeinę.

– Kawa przynajmniej w pewnym stopniu chroni przed niektórymi chorobami, a może predysponować do innych. To budzi pewne kontrowersje – mówi Pirastu. – Dlatego zrozumienie, jak działa kofeina i w jaki sposób dokonujemy wyborów żywieniowych, jest bardzo ważne.

Kawa wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak poprawa zdrowia tętnic, mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i potencjalnie nawet dłuższe życie.

Pirastu dodaje, że jeden ze szlaków metabolicznych w organizmie, który metabolizuje kofeinę, metabolizuje również niektóre leki. – Znajomość genotypu tego genu może także wyjaśniać, dlaczego ludzie różnie reagują na różne leki – mówi.

Czytaj też:
Lubisz pić kawę? A czy wiesz, ile tak naprawdę ma kalorii?

Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl