Czy spożywanie łusek pestek słonecznika jest bezpieczne?
Pestki słonecznika mają biało-szaro-czarną zewnętrzną skorupkę, w której znajduje się jądro. Jądro nasion słonecznika to ich jadalna część. Pestki słonecznika są szczególnie bogate w zdrowe tłuszcze i białko. Są również dobrym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Czy można jeść łuski słonecznika?
Łuski jednak należy wypluć i nie należy ich jeść. Są twarde, włókniste i trudne do przeżucia. Nie jest szkodliwe, jeśli przypadkowo połkniesz małe kawałki łusek. Niemniej jednak jeśli zjesz dużo, łuski mogą spowodować problemy przewodu pokarmowego. Są bogate w błonnik zwany ligniną i celulozą, których organizm nie może strawić. Łatwiejszą i bezpieczniejszą alternatywą dla całych prażonych nasion jest słonecznik łuskany. Jeśli chcesz, możesz je przyprawić oliwą z oliwek, solą i dowolnymi przyprawami.
Pamiętaj:
- Większość składników odżywczych nasion słonecznika znajduje się w jądrze, które jest jadalną częścią nasion. Jest szczególnie bogaty w zdrowe tłuszcze i białko.
-
Nie należy jeść łupin z nasion słonecznika, ponieważ mogą one spowodować uszkodzenie jelit. Jeśli lubisz smak całych nasion słonecznika, pamiętaj, aby wypluć łupinę przed spożyciem ziarna.
- Jeśli chcesz poddać recyklingowi wyrzucone łuski nasion słonecznika, użyj ich jako ściółki ogrodowej lub zamiennika kawy lub herbaty.