Oliwa z oliwek a olej roślinny: co jest zdrowsze?
Olej roślinny i oliwa z oliwek są szeroko stosowane w kuchni. Podczas gdy oliwa z oliwek pochodzi, rzecz jasna, tylko z oliwek i jest zwykle mniej przetworzona, olej roślinny jest zwykle mieszanką kilku olejów roślinnych i jest wysoce przetworzony w produkt o neutralnym smaku.
Olej roślinny a oliwa z oliwek – porównanie
Przetwarzanie oleju roślinnego powoduje, że brakuje mu wielu zdrowych mikroelementów i związków roślinnych, które znajdują się w roślinach użytych do jego produkcji. Jest również bogaty w kwasy tłuszczowe omega-6, które mogą przyczyniać się do stanów zapalnych.
Z drugiej strony oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zawiera kilka śladowych witamin i minerałów oraz jest bogata w przeciwutleniacze i przeciwzapalne jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca i mózgu. Jeśli zdecydujesz się włączyć do swojej diety oleje roślinne, minimalnie przetworzona oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest zdrowszym wyborem w porównaniu z olejem roślinnym.
Właściwości oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek, zwłaszcza extra virgin, jest jednym z najmniej przetworzonych olejów spożywczych na półkach. Oznacza to, że zachowuje najwięcej przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Na przykład, przeciwutleniacze i związki polifenolowe w oliwie z oliwek zostały szeroko zbadane pod kątem ich korzyści dla zdrowia serca. Olej roślinny poddawany jest wielu procesom przetwarzania, aby zneutralizować jego smak i zmieszać kilka rodzajów olejów roślinnych. Oznacza to, że ma minimalną ilość korzystnych składników odżywczych, pozostawiając tylko puste kalorie.
Zamiana oleju roślinnego na oliwę z oliwek może również korzystnie wpływać na zdrowie mózgu. Jedno z badań wykazało, że zastąpienie oleju roślinnego oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia poprawia funkcje poznawcze u osób starszych. Jeśli zdecydujesz się spożywać oleje, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest znacznie zdrowszym wyborem niż większość olejów roślinnych i ich mieszanek.