Jak zrobić idealne risotto? To trudniejsze niż myślisz!
Risotto to kremowe włoskie danie, które smakuje podobnie jak ryżowa wersja makaronu i sera. W przeciwieństwie do innych przepisów na ryż, które wymagają gotowania na wolnym ogniu w garnku z wodą, risotto gotuje się bardzo powoli, dodając jednorazowo 1/2 szklanki płynu. Proces ten pozwala ryżowi uwolnić skrobie, tworząc bogaty, aksamitny sos z miękkimi, ale lekko al dente ziarnami.
Risotto najlepiej smakuje w chwili, gdy schodzi z patelni; skrobie zaczynają twardnieć, gdy czekasz, rujnując tę pyszną potrawę, nad którą tak ciężko pracowałeś. Najprościej mówiąc, risotto to ryż, rosół i aromaty, ale sposób ich połączenia sprawi, że danie będzie łamane. Trikiem do stworzenia idealnej konsystencji jest wcześniejsze podgrzanie bulionu. Zimny płyn nie tylko wydłuża czas gotowania potrawy, ale może także powodować zatrzymywanie skrobi.
Większość przepisów zawiera również masło i ser. W kuchni Dzień dobry TVN programu Anna Starmach zdradziła przepis na idealne risotto. Jaki ryż wybrać do tej potrawy? obejrzyj materiał wideo: