Jakie informacje zawierają etykiety żywności? Niektóre mogą być mylące
Etykiety na produktach spożywczych i napojach zawierają podstawowe informacje, takie jak:
- składniki produktu
- składniki odżywcze (takie jak tłuszcze, kalorie, błonnik)
- zaspokojenie potrzeb przeciętnego dorosłego każdego dnia na dany składnik
Oznakowanie „z przodu opakowania” jest dobrowolne i stanowi jedynie dodatek do etykiety „z tyłu opakowania”, które jest obowiązkowe. Etykieta z tyłu opakowania zawiera szczegółowe informacje na temat innych składników odżywczych, w tym węglowodanów.
Etykiety z tyłu opakowania
Informacje na odwrocie opakowania są obowiązkowe i zawierają szczegółowe informacje o składnikach, składzie odżywczym, znanych alergenach, terminach przydatności do spożycia i masie produktu. Składniki są wymienione w kolejności, zaczynając od największej zawartości składnika, aż do najmniejszej na końcu. Tak więc, jeśli na szczycie listy znajduje się cukier, w danym produkcie jest najwięcej cukru.
Etykiety z przodu opakowania
Etykietowanie „z przodu opakowania”, choć nadal jest dobrowolne, pozwala sprawdzić na pierwszy rzut oka, jak zdrowa jest żywność. Etykiety pokazują, ile kalorii jest w jedzeniu lub napoju, czy jest beztłuszczowy. Informacje z przodu opakowania mówią również o tym, jak porcja pokarmu przyczynia się do referencyjnego spożycia (RI) osoby dorosłej.
Uwaga! Niektóre oznaczenia z przodu mogą być mylące:
- Bez cukru: sprawdź listę składników pod kątem substancji słodzących innych niż cukier.
- Niskotłuszczowy: produkt może zawierać maksymalnie 3 g tłuszczu na 100 g.
- Niska zawartość cukru: produkt może zawierać maksymalnie 5 g cukru na 100 g.