Jakie informacje zawierają etykiety żywności? Niektóre mogą być mylące

Dodano:
Sklep spożywczy Źródło: Pexels / Oleg Magni
Zrozumienie informacji na etykietach może pomóc w dokonywaniu zdrowszych wyborów żywieniowych. Informacje z przodu i z tyłu etykiety różnią się od siebie. Warto wiedzieć, gdzie szukać konkretnych informacji.

Etykiety na produktach spożywczych i napojach zawierają podstawowe informacje, takie jak:

  • składniki produktu
  • składniki odżywcze (takie jak tłuszcze, kalorie, błonnik)
  • zaspokojenie potrzeb przeciętnego dorosłego każdego dnia na dany składnik

Oznakowanie „z przodu opakowania” jest dobrowolne i stanowi jedynie dodatek do etykiety „z tyłu opakowania”, które jest obowiązkowe. Etykieta z tyłu opakowania zawiera szczegółowe informacje na temat innych składników odżywczych, w tym węglowodanów.

Etykiety z tyłu opakowania

Informacje na odwrocie opakowania są obowiązkowe i zawierają szczegółowe informacje o składnikach, składzie odżywczym, znanych alergenach, terminach przydatności do spożycia i masie produktu. Składniki są wymienione w kolejności, zaczynając od największej zawartości składnika, aż do najmniejszej na końcu. Tak więc, jeśli na szczycie listy znajduje się cukier, w danym produkcie jest najwięcej cukru.

Etykiety z przodu opakowania

Etykietowanie „z przodu opakowania”, choć nadal jest dobrowolne, pozwala sprawdzić na pierwszy rzut oka, jak zdrowa jest żywność. Etykiety pokazują, ile kalorii jest w jedzeniu lub napoju, czy jest beztłuszczowy. Informacje z przodu opakowania mówią również o tym, jak porcja pokarmu przyczynia się do referencyjnego spożycia (RI) osoby dorosłej.

Uwaga! Niektóre oznaczenia z przodu mogą być mylące:

  • Bez cukru: sprawdź listę składników pod kątem substancji słodzących innych niż cukier.
  • Niskotłuszczowy: produkt może zawierać maksymalnie 3 g tłuszczu na 100 g.
  • Niska zawartość cukru: produkt może zawierać maksymalnie 5 g cukru na 100 g.

Źródło: Diabets
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...