Zawsze myj skórkę cytrusów przed dodaniem ich do herbaty. Ekspertka wyjaśnia, dlaczego należy to robić
Czytamy Etykiety to profil na Instagramie prowadzony przez Agnieszkę Pocztarską, która już od kilku lat podpowiada, jak świadomie wybierać produkty w sklepach, ale też jak się z nimi obchodzić już po zakupie, by nie zaszkodzić swojemu zdrowiu. Jeden ze swoich najnowszych postów poświęciła ona kwestii obierania ze skórki cytrusów, a konkretnie – konieczności robienia tego.
Dlaczego trzeba obierać skórkę z cytrusów?
Dlaczego należy obierać skórkę z cytrusów? Ponieważ pełno na niej konserwantów. Jak zaznacza Agnieszka Pocztarska, nie każdy producent wymienia je na etykietce dołączonej do owoców, niektórzy się jednak na to decydują. Stąd wiadomo, że skórka np. cytryny może zawierać:
-
thiabendazol – środek grzybobójczy i przeciwpasożytniczy, tak silnie toksyczny, że mogący uszkodzić układ nerwowy;
-
Imazalil – środek, który zapobiega powstawaniu na owocach pleśni, ale jednocześnie jest bardzo toksyczny (również poprzez kontakt przez skórę) i potencjalnie rakotwórczy;
- propiconazol – środek przeciwgrzybiczy, stosowany niegdyś podczas uprawy zbóż; wycofany w 2018 roku, a jednak jeszcze przez niektórych producentów używany.
Skórka cytrusów pełna jest także różnego rodzaju substancji woskujących, takich jak E 904, czyli szelak, pozyskiwany z owadów, a więc nieodpowiedni dla wegan czy E 914, czyli utleniony wosk polietylenowy, mogący prowadzić do uszkodzeń wątroby i nerek, o potencjalnym działaniu kancerogennym.
Dlatego np. przed wrzuceniem cytryny czy pomarańczy do herbaty warto owoc umyć i sparzyć lub dodać do napoju listek już wcześniej ze skórki obrany.