Wiele mówi się o zdrowotnych właściwościach połączenia miodu z cynamonem. Sprawdźmy, czy słusznie
Korzyści ze spożywania cynamonu
Cynamon to popularna przyprawa stosowana do gotowania i pieczenia, którą można również stosować jako suplement. Istnieją dwa główne typy cynamonu:
- Cynamon Cassia. Odmiana ta, znana również jako chiński cynamon, jest najpopularniejsza w supermarketach. Jest tańszy, ma niższą jakość niż cynamon cejloński i ma pewne potencjalne skutki uboczne.
- Cynamon cejloński. Ten rodzaj jest znany jako „prawdziwy cynamon”. Jest znacznie trudniejszy do znalezienia niż cynamon Cassia i ma nieco słodszy smak.
Korzyści zdrowotne, jakie niesie cynamon, są związane z aktywnymi związkami zawartymi w jego olejku eterycznym.
Najlepiej zbadanym związkiem pozyskiwanym z cynamonu jest aldehyd cynamonowy, który nadaje cynamonowi ostry smak i aromat. Oto niektóre z największych zalet cynamonu:
- Może zmniejszyć stan zapalny. Długotrwałe zapalenie zwiększa ryzyko chorób przewlekłych. Badania pokazują, że cynamon może pomóc zmniejszyć stan zapalny.
- Może pomóc w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych. Kilka badań z użyciem probówek sugeruje, że cynamon może pomóc spowolnić postęp choroby Parkinsona i Alzheimera. Wyniki te wymagają potwierdzenia w badaniach na ludziach.
- Może pomóc chronić przed rakiem. Kilka badań na zwierzętach i probówkach wykazało, że cynamon pomaga zapobiegać wzrostowi i rozmnażaniu się komórek rakowych. Jednak wyniki te muszą zostać potwierdzone badaniami na ludziach.
Niektórzy sugerowali również, że cynamon może być naturalnym sposobem leczenia zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD), zespołu jelita drażliwego (IBS), zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zespołu policystycznych jajników (PCOS) i zatrucia pokarmowego. Jednak nie ma wystarczających dowodów na poparcie tych twierdzeń.
Korzyści ze spożywania miodu
Miód jest zdrowszą alternatywą dla cukru stołowego i ma kilka zastosowań leczniczych. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie rodzaje są sobie równe.
Większość korzyści płynących z miodu wiąże się z aktywnymi związkami, które są najbardziej skoncentrowane w niefiltrowanym miodzie wysokiej jakości. Oto kilka zalet miodu popartych naukowo:
- Może skutecznie tłumić kaszel. Jedno z badań wykazało, że miód był skuteczniejszy w tłumieniu nocnego kaszlu niż dekstrometorfan, aktywny składnik większości syropów na kaszel. Jednak potrzeba na towięcej badań.
- To silny środek na rany i oparzenia. Przegląd sześciu badań wykazał, że nakładanie miodu na skórę jest sposobem leczenia ran.
Uważa się również, że miód jest środkiem nasennym, wspomagającym pamięć, naturalnym afrodyzjakiem, leczącym infekcje drożdżakowe i naturalnym sposobem na zmniejszenie płytki na zębach, ale te twierdzenia nie są poparte naukowo.
Miód i cynamon mogą korzystnie wpływać na niektóre schorzenia
Teoria głosi, że jeśli zarówno miód, jak i cynamon mogą pomóc osobno, a połączenie tych dwóch musi mieć jeszcze silniejszy efekt. Badania wykazały, że korzyści zdrowotne miodu i cynamonu są podobne. Na przykład oba są korzystne w następujących obszarach:
Mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca
Mieszanka miodu i cynamonu może potencjalnie zmniejszyć ryzyko chorób serca, ponieważ może pomóc zmniejszyć kilka czynników ryzyka. Należą do nich podwyższony poziom cholesterolu LDL (złego) i trójglicerydów.
Wysokie ciśnienie krwi i niski poziom cholesterolu HDL (dobrego) to dodatkowe czynniki, które mogą zwiększać ryzyko choroby. Co ciekawe, miód i cynamon mogą pozytywnie wpływać na to wszystko.
Badania wykazały, że spożywanie miodu obniża poziom cholesterolu LDL (złego) o 6–11% i obniża poziom trójglicerydów aż o 11%. Miód może również zwiększać poziom cholesterolu HDL (dobrego) o około 3%.
Jedna metaanaliza wykazała, że dzienna dawka cynamonu obniżyła całkowity cholesterol średnio o 16 mg/dl, cholesterol LDL (zły) o 9 mg/dl, a trójglicerydy o 30 mg/dl. Wystąpił również niewielki wzrost poziomu cholesterolu HDL (dobrego).
Chociaż nie badano ich razem, wykazano, że cynamon i miód indywidualnie powodują niewielkie obniżenie ciśnienia krwi. Jednak badania te przeprowadzono na zwierzętach.
Ponadto oba składniki są bogate w przeciwutleniacze, które mają wiele zalet dla serca. Przeciwutleniacze polifenolowe poprawiają przepływ krwi do serca i zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi, zmniejszając ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Miód i cynamon mogą również pomóc w zapobieganiu chorobom serca, ponieważ zmniejszają stan zapalny. Przewlekłe zapalenie jest głównym czynnikiem rozwoju chorób serca.
Mogą wspomagać gojenie się ran
Zarówno miód, jak i cynamon mają dobrze udokumentowane właściwości lecznicze, które mogą pomóc w leczeniu infekcji skóry, gdy mikstura jest stosowana miejscowo.
Miód i cynamon mają zdolność zwalczania bakterii i zmniejszania stanu zapalnego. Jest to bardzo ważne, jeśli chodzi o gojenie się skóry.
Po nałożeniu na skórę miód jest z powodzeniem stosowany w leczeniu oparzeń. Może także leczyć owrzodzenia stopy związane z cukrzycą, bardzo poważne powikłanie choroby.
Cynamon może zapewnić dodatkowe korzyści w gojeniu się ran, dzięki silnym właściwościom przeciwbakteryjnym.
Wrzody stóp związane z cukrzycą wiążą się z wysokim ryzykiem zakażenia bakteriami opornymi na antybiotyki. Badanie w probówce wykazało, że olejek cynamonowy pomaga chronić przed bakteriami opornymi na antybiotyki.
Jednak w tym badaniu wykorzystano olejek cynamonowy, który jest znacznie bardziej skoncentrowany niż sproszkowany cynamon, który można znaleźć w sklepie spożywczym. Nie ma dowodów na to, że sproszkowany cynamon miałby taki sam efekt.
Mogą pomóc w leczeniu cukrzycy
Dobrze udokumentowano, że regularne spożywanie cynamonu jest dobre dla osób z cukrzycą. Może również pomóc w zapobieganiu cukrzycy.
Liczne badania wykazały, że cynamon obniża poziom cukru we krwi na czczo u osób z cukrzycą.
Jednym ze sposobów, w jaki cynamon obniża poziom cukru we krwi, jest zwiększenie wrażliwości na insulinę. Cynamon sprawia, że komórki są bardziej wrażliwe na hormon insulinę i pomaga cukrowi przenieść się z krwi do komórek.
Miód może dać również pewne potencjalne korzyści osobom z cukrzycą. Badania wykazały, że miód wpływa na poziom cukru we krwi w mniejszym stopniu niż cukier.
Dodatkowo, miód może obniżyć poziom cholesterolu LDL (złego) i trójglicerydów u osób z cukrzycą, jednocześnie podnosząc poziom cholesterolu HDL (dobrego).
Miód i cynamon mogą być stosunkowo zdrowsze niż cukier do słodzenia herbaty. Jednak miód jest nadal bogaty w węglowodany, więc osoby chore na cukrzycę powinny stosować go z umiarem.
Zawierają przeciwutleniacze
Zarówno miód, jak i cynamon są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które mają wiele zalet dla zdrowia.
Przeciwutleniacze to substancje chroniące przed niestabilnymi cząsteczkami zwanymi wolnymi rodnikami, które mogą uszkadzać komórki.
Miód jest bogaty w przeciwutleniacze fenolowe, które są związane ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca.
Cynamon jest również silnikiem antyoksydacyjnym. W porównaniu z innymi przyprawami, cynamon plasuje się na samym szczycie pod względem zawartości przeciwutleniaczy.