Zacznij zdrowo Nowy Rok: Przepis na domowe ciasteczka owsiane
Dodano:
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz kupować gotowych słodyczy? Upiecz ciasteczka z płatów owsianych, które są zdrowe, pożywne i smaczne.
Z początkiem Nowego Roku wielu z nas obiecuje sobie przejście na zdrową dietę. Mamy ograniczyć cukier, jeść więcej warzyw i ostatni posiłek kończyć po 18. W praktyce niewielu udaje się wytrwać choćby do połowy stycznia. Jednak zamiast ograniczać sobie niektóre opcje żywnościowe, łatwiej postawić na zdrowe wybory. Ta zasada tyczy się ciastek, które przygotowane na bazie płatków owsianych będą zdrowszym zamiennikiem łakoci z supermarketu.
Jak przygotować ciasteczka owsiane?
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5ł yżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 filiżanki oleju kokosowego lub masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 duże żółtko
- 1,5 szklanki płatków owsianych w całości
- 3/4 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 170°C.
- W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W drugiej misce wymieszaj rozpuszczony olej kokosowy lub masło, cukier, całe jajko i żółtko, energicznie ubijając.
- Następnie wymieszaj mokre składniki z suchymi. Dodaj płatki owsiane, rodzynki i orzechy włoskie. Zagnieć ciasto i odstaw na 20 minut. Jeśli będzie zbyt mokre, należy je schłodzić w lodówce przez 20 minut. Jeśli jest zbyt kruche, dodaj 2 do 3 łyżek wody.
-
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
- Uformuj ciastka wielkości łyżki stołowej i lekko ugnieć w wilgotnych dłoniach, aby były płaskie. Rozłóż je na przygotowanej blasze.
- Piecz ciastka w temperaturze 170°C przez 10 do 12 minut. Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut, a następnie wyjmij z piekarnika, aby całkowicie ostygły.
Wskazówki dotyczące przygotowania ciasteczek owsianych
- Użyj brązowego cukru. Dzięki temu ciasteczka owsiane z rodzynkami mają pyszną karmelizowaną słodycz.
- Postaw na stopione masło lub olej kokosowy. Łatwiej będzie połączyć składniki i uformować ciasteczka.
- Pozwól ciasteczkom ostygnąć całkowicie, aby uzyskać najlepszą konsystencję i smak. Ciasteczka owsiane najlepiej smakują kilka godzin po upieczeniu.
- Przechowuj ciastka do dwóch dni w temperaturze pokojowej. W praktyce znikają w jeden wieczór!