Jak łatwo i szybko pokroić ananasa? Mamy na to sposób!
Amerykańska dietetyk Caroline Trickey podzieliła się poradą, jak pokroić ananasa oraz opowiedziała o jego wartościach odżywczych.
Ananas: właściwości odżywcze
Ananas to żółty, słodki owoc o niezwykle soczystym miąższu. Jest źródłem potasu, który obniża twoje ciśnienie krwi, a także witaminy C podnoszącej odporność. A jeśli jesteś w ciąży, powinnaś wiedzieć, że ananas stanowi również zasób kwasu foliowego i witaminy B, które chronią dziecko przed wadami urodzeniowymi.
Ananasy są bogate w błonnik, który pomaga ci dbać o twój układ pokarmowy i wydalniczy, a przez to także o regularność wypróżnień. Jest niskokaloryczny i odznacz się niskim indeksem glikemicznym – zaledwie 59! Z kolei bromelaina, przeciwutleniacz obecny w miąższu ananasa leczy stany zapalne i jest pomocny przy artretyzmie.
A następnym razem, kiedy dopadnie cię kaszel lub ból gardła, sięgnij po ananasa, gdyż może pomóc złagodzić dolegliwości.
Jak stwierdzić, czy ananas jest dojrzały?
Szukaj jędrnych i ciężkich owoców z „pierścieniem”, który robi się żółty wokół podstawy. Owoce przechowuj bez krojenia w temperaturze pokojowej, nigdy w lodówce.
Kiedy jednak pokroisz ananasa, trzymaj go w lodówce do około tygodnia. A najlepiej... dodaj go do potraw, gdyż wzbogaci ich smak!
Jak pokroić ananasa?
To prostsze, niż myślisz!
- Odetnij górę i dół ananasa.
- Postaw owoc na desce odciętą dolną stroną i krój partiami wzdłuż skóry, płasko od góry do dołu, by odciąć skórę.
- Znajdź twardy rdzeń ananasa i odetnij miąższ od rdzenia tym samym sposobem, jaki stosowałeś przy odcinaniu skóry.
- Pokrój otrzymane fragmenty na mniejsze, równe kawałki.