Ziele skrzypu polnego jest jednym z najstarszych lekarstw na świecie. Oto, jak właściwie z niego korzystać
Skrzyp polny to znane od wieków zioło. Zielarka Rachelle Robinett twierdzi, że jest to jedna z najstarszych roślin leczniczych na świecie. W medycynie alternatywnej skrzyp polny jest stosowany w leczeniu stanów zapalnych, a przez rdzennych Amerykanów był wykorzystywany niegdyś jako środek wspomagający nerki i środek moczopędny oraz wspomagający leczenie dysurii. Te ostatnie korzyści wynikają z obecności w nim flawonoidów czyli przeciwutleniaczy i saponin – substancji przeciwrakowych.
Ale to nie jedyne lecznicze właściwości ziela skrzypu.
Co może dać nam skrzyp polny?
– Jest bogaty w naturalnie występujący wapń, magnez, potas i biodostępną krzemionkę – mówi Robinett, zauważając, że w rzeczywistości zawiera on więcej krzemionki niż jakiekolwiek inne zioło. – Krzemionka jest niezbędnym minerałem śladowym, który odbudowuje słabe tkanki łączne w naczyniach krwionośnych, chrząstkach, ścięgnach i kolagenie, z czego ten ostatni jest swoistym „klejem” w ciele, który pomaga utrzymać w całości naszą skórę i tkanki mięśniowe.
Krzemionka sama w sobie odgrywa ważną rolę w kwestii rozwoju, wzmacniania i utrzymania zdrowych kości i zębów oraz przyspiesza zrastanie złamań kości. – Mówi się, że pomaga przy reumatyzmie i zapaleniu stawów poprzez poprawę elastyczności stawów i jest zalecana sportowcom w przypadku skręceń, zerwania ścięgien i więzadeł – dodaje. – Jest również korzystna dla wzrostu włosów i paznokci oraz może być pomocna w gojeniu ran.
Jak spożywać skrzyp?
Ziele skrzypu można spożywać w nalewce lub w postaci naparu z suszu. Występuje również w mieszankach proszku kolagenowego pochodzenia roślinnego, kapsułkach i herbatach.
Jeśli chcesz poeksperymentować i spotęgować dobroć, jaką daje skrzyp, możesz również zmieszać skrzyp polny z pokrzywą. To bardzo pozytywnie wpłynie na wzrost kości, paznokci i włosów, a także odbudowę stawów.
Skutki uboczne stosowania skrzypu polnego
Chociaż potencjalne skutki uboczne są rzadkie, Robinett twierdzi, że warto zauważyć, że ziele skrzypu może potencjalnie obniżyć poziom witaminy B1 w twoim organizmie, zwłaszcza jeśli często pijesz alkohol. Ze względu na swoje właściwości moczopędne może również obniżać poziom potasu i hamować wypłukiwanie litu, zwiększając w ten sposób zawartość tego szkodliwego pierwiastka w organizmie. Poza tym skrzyp polny nie jest zalecany kobietom w ciąży lub karmiącym, ponieważ u dzieci, które spożyły duże ilości tego ziela zaobserwowano działanie toksyczne podobne do zatrucia nikotyną.
Ogólnie rzecz biorąc, warto zachować ostrożność. Podobnie jak w przypadku każdego zioła lub suplementu, należy zaczynać powoli, od małych dawek, aby uniknąć nagłych negatywnych reakcji.