Ciasto bez pieczenia: 3 przepisy na proste ciasta bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia to doskonała alternatywa tradycyjnych wypieków. Robi się je zdecydowanie szybciej, a smakują doskonale. Sprawdzą się nie tylko latem, gdy lubimy chłodniejsze desery, ale również zimą. Jak przygotować ciasto bez pieczenia?
Ciasto bez pieczenia najczęściej ma jeden stały składnik: spód. Aby go zrobić, wykorzystuje się biszkopty lub herbatniki, które świetnie utrzymają każdą masę. Górne warstwy zależą już od naszej kreatywności i od... czasu. Im więcej go mamy, tym bardziej imponujący deser możemy wyczarować. Poniżej znajdziecie 3 sprawdzone przepisy na ciasta bez pieczenia.
                    
Ciasto bez pieczenia: sernik na zimno
Sernik na zimno to kultowy wakacyjny deser. W najprostszej wersji wykorzystuje się do niego 4 składniki: biszkopty, galaretkę, serek homogenizowany i świeże owoce. Taki deser przygotowuje się bardzo szybko właśnie ten przepis Wam polecamy!
Składniki:
- 4 serki homogenizowane (np. truskawkowe)
 - 4 galaretki owocowe (malinowe, brzoskwiniowe, smak dowolny)
 - paczka okrągłych biszkoptów
 - świeże owoce (maliny, truskawki, borówki)
 
Przygotowanie:
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami.
 - 2 galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Odstawiamy, by ostygły i lekko stężały.
 - Gdy galaretki będą już tężejące, mieszamy je razem z serkami homogenizowanymi. Gotową masę wylewamy na biszkopty.
 - Wkładamy do lodówki, by ciasto lekko stężało.
 
W tym czasie rozpuszczamy we wrzącej wodzie (ok. 700 ml) pozostałe 2 galaretki i odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy owoce. Wyjmujemy z lodówki ciasto, układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Sernik na zimno wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzony.
Ciasto bez pieczenia: 3 bit
Fantastyczne ciasto, którym zachwycisz gości! Jest proste w przygotowaniu, pyszne i... bardzo słodkie. Jak zrobić 3 bita?
Składniki:
- duża paczka (500g) herbatników
 - puszka masy krówkowej (smak dowolny)
 - 2 opakowania budyniu waniliowego
 - 1l mleka
 - 2 opakowania fixu do ubijania bitej śmietany
 - 4 łyżki cukru (ok. 60g)
 - odrobina masła do budyniu
 - gorzka czekolada do starcia
 
Przygotowanie:
- Na spód formy o wymiarach 20x30 cm wykładamy herbatniki.
 - Gotową warstwę smarujemy masą krówkową.
 - Gotujemy 500 ml mleka, rozrabiamy w nim dwa budynie z cukrem. Układamy kolejną warstwę herbatników, na którą wylewamy przestudzony budyń.
 - Na budyń kładziemy trzecią warstwę herbatników.
 - Pozostałe 500 ml mleka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem fixu do śmietany. Wykładamy na herbatniki.
 - Wierzch posypujemy startą czekoladą.
 
Brownie bez pieczenia
Brownie bez pieczenia to przepis na smaczny i zdrowy wegański deser. To kolejne ciasto, które składa się tylko z kilku składników! Zobaczcie, jak je przygotować.
Składniki na masę daktylową:
- 300 g suszonych daktyli
 - 300 g dowolnych orzechów (może być mieszanka: laskowe, włoskie, nerkowce)
 - 80 g kakao
 
Polewa:
- 1 łyżka kakao
 - 1 łyżka masła orzechowego
 - 45 ml syropu klonowego
 
Przygotowanie:
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do nasączenia (co najmniej na 30 minut).
 - Miękkie daktyle blendujemy na gładką masę.
 - Dodajemy orzechy i kakao i zagniatamy ciasto.
 - Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia niewielką formę (20x15 cm) i wkładamy do lodówki (najlepiej na 45-60 minut).
 - Kakao mieszamy z masłem orzechowym i syropem klonowym do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.
 - Polewę wylewamy na schłodzone ciasto.
 - Dekorujemy orzechami, płatkami migdałów lub owocami.