Ciasto bez pieczenia: 3 przepisy na proste ciasta bez pieczenia

Dodano:
Ciasto bez pieczenia Źródło: Unsplash / Aneta Voborilova
Ciasto bez pieczenia to pomysł na szybki i pyszny deser. Zobaczcie, jak proste są przepisy na ciasta bez pieczenia!

Ciasto bez pieczenia to doskonała alternatywa tradycyjnych wypieków. Robi się je zdecydowanie szybciej, a smakują doskonale. Sprawdzą się nie tylko latem, gdy lubimy chłodniejsze desery, ale również zimą. Jak przygotować ciasto bez pieczenia?

Ciasto bez pieczenia najczęściej ma jeden stały składnik: spód. Aby go zrobić, wykorzystuje się biszkopty lub herbatniki, które świetnie utrzymają każdą masę. Górne warstwy zależą już od naszej kreatywności i od... czasu. Im więcej go mamy, tym bardziej imponujący deser możemy wyczarować. Poniżej znajdziecie 3 sprawdzone przepisy na ciasta bez pieczenia.

Ciasto bez pieczenia: sernik na zimno

Sernik na zimno to kultowy wakacyjny deser. W najprostszej wersji wykorzystuje się do niego 4 składniki: biszkopty, galaretkę, serek homogenizowany i świeże owoce. Taki deser przygotowuje się bardzo szybko właśnie ten przepis Wam polecamy!

Składniki:

  • 4 serki homogenizowane (np. truskawkowe)
  • 4 galaretki owocowe (malinowe, brzoskwiniowe, smak dowolny)
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • świeże owoce (maliny, truskawki, borówki)

Przygotowanie:

  1. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami.
  2. 2 galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Odstawiamy, by ostygły i lekko stężały.
  3. Gdy galaretki będą już tężejące, mieszamy je razem z serkami homogenizowanymi. Gotową masę wylewamy na biszkopty.
  4. Wkładamy do lodówki, by ciasto lekko stężało.

W tym czasie rozpuszczamy we wrzącej wodzie (ok. 700 ml) pozostałe 2 galaretki i odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy owoce. Wyjmujemy z lodówki ciasto, układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Sernik na zimno wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzony.

Ciasto bez pieczenia: 3 bit

Fantastyczne ciasto, którym zachwycisz gości! Jest proste w przygotowaniu, pyszne i... bardzo słodkie. Jak zrobić 3 bita?

Składniki:

  • duża paczka (500g) herbatników
  • puszka masy krówkowej (smak dowolny)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1l mleka
  • 2 opakowania fixu do ubijania bitej śmietany
  • 4 łyżki cukru (ok. 60g)
  • odrobina masła do budyniu
  • gorzka czekolada do starcia

Przygotowanie:

  1. Na spód formy o wymiarach 20x30 cm wykładamy herbatniki.
  2. Gotową warstwę smarujemy masą krówkową.
  3. Gotujemy 500 ml mleka, rozrabiamy w nim dwa budynie z cukrem. Układamy kolejną warstwę herbatników, na którą wylewamy przestudzony budyń.
  4. Na budyń kładziemy trzecią warstwę herbatników.
  5. Pozostałe 500 ml mleka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem fixu do śmietany. Wykładamy na herbatniki.
  6. Wierzch posypujemy startą czekoladą.

Brownie bez pieczenia

Brownie bez pieczenia to przepis na smaczny i zdrowy wegański deser. To kolejne ciasto, które składa się tylko z kilku składników! Zobaczcie, jak je przygotować.

Składniki na masę daktylową:

  • 300 g suszonych daktyli
  • 300 g dowolnych orzechów (może być mieszanka: laskowe, włoskie, nerkowce)
  • 80 g kakao

Polewa:

  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 45 ml syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do nasączenia (co najmniej na 30 minut).
  2. Miękkie daktyle blendujemy na gładką masę.
  3. Dodajemy orzechy i kakao i zagniatamy ciasto.
  4. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia niewielką formę (20x15 cm) i wkładamy do lodówki (najlepiej na 45-60 minut).
  5. Kakao mieszamy z masłem orzechowym i syropem klonowym do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Polewę wylewamy na schłodzone ciasto.
  7. Dekorujemy orzechami, płatkami migdałów lub owocami.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...