Ciasto bez pieczenia: 3 przepisy na proste ciasta bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia: 3 przepisy na proste ciasta bez pieczenia

Dodano: 
Ciasto bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia Źródło: Unsplash / Aneta Voborilova
Ciasto bez pieczenia to pomysł na szybki i pyszny deser. Zobaczcie, jak proste są przepisy na ciasta bez pieczenia!

Ciasto bez pieczenia to doskonała alternatywa tradycyjnych wypieków. Robi się je zdecydowanie szybciej, a smakują doskonale. Sprawdzą się nie tylko latem, gdy lubimy chłodniejsze desery, ale również zimą. Jak przygotować ciasto bez pieczenia?

Ciasto bez pieczenia najczęściej ma jeden stały składnik: spód. Aby go zrobić, wykorzystuje się biszkopty lub herbatniki, które świetnie utrzymają każdą masę. Górne warstwy zależą już od naszej kreatywności i od... czasu. Im więcej go mamy, tym bardziej imponujący deser możemy wyczarować. Poniżej znajdziecie 3 sprawdzone przepisy na ciasta bez pieczenia.

Czytaj też:
Zostały ci resztki mleka w kartoniku? Oto, co możesz z nimi zrobić!

Ciasto bez pieczenia: sernik na zimno

Sernik na zimno to kultowy wakacyjny deser. W najprostszej wersji wykorzystuje się do niego 4 składniki: biszkopty, galaretkę, serek homogenizowany i świeże owoce. Taki deser przygotowuje się bardzo szybko właśnie ten przepis Wam polecamy!

Składniki:

  • 4 serki homogenizowane (np. truskawkowe)
  • 4 galaretki owocowe (malinowe, brzoskwiniowe, smak dowolny)
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • świeże owoce (maliny, truskawki, borówki)

Przygotowanie:

  1. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami.
  2. 2 galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Odstawiamy, by ostygły i lekko stężały.
  3. Gdy galaretki będą już tężejące, mieszamy je razem z serkami homogenizowanymi. Gotową masę wylewamy na biszkopty.
  4. Wkładamy do lodówki, by ciasto lekko stężało.

W tym czasie rozpuszczamy we wrzącej wodzie (ok. 700 ml) pozostałe 2 galaretki i odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy owoce. Wyjmujemy z lodówki ciasto, układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Sernik na zimno wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzony.

Ciasto bez pieczenia: 3 bit

Fantastyczne ciasto, którym zachwycisz gości! Jest proste w przygotowaniu, pyszne i... bardzo słodkie. Jak zrobić 3 bita?

Składniki:

  • duża paczka (500g) herbatników
  • puszka masy krówkowej (smak dowolny)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1l mleka
  • 2 opakowania fixu do ubijania bitej śmietany
  • 4 łyżki cukru (ok. 60g)
  • odrobina masła do budyniu
  • gorzka czekolada do starcia

Przygotowanie:

  1. Na spód formy o wymiarach 20x30 cm wykładamy herbatniki.
  2. Gotową warstwę smarujemy masą krówkową.
  3. Gotujemy 500 ml mleka, rozrabiamy w nim dwa budynie z cukrem. Układamy kolejną warstwę herbatników, na którą wylewamy przestudzony budyń.
  4. Na budyń kładziemy trzecią warstwę herbatników.
  5. Pozostałe 500 ml mleka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem fixu do śmietany. Wykładamy na herbatniki.
  6. Wierzch posypujemy startą czekoladą.

Brownie bez pieczenia

Brownie bez pieczenia to przepis na smaczny i zdrowy wegański deser. To kolejne ciasto, które składa się tylko z kilku składników! Zobaczcie, jak je przygotować.

Składniki na masę daktylową:

  • 300 g suszonych daktyli
  • 300 g dowolnych orzechów (może być mieszanka: laskowe, włoskie, nerkowce)
  • 80 g kakao

Polewa:

  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 45 ml syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do nasączenia (co najmniej na 30 minut).
  2. Miękkie daktyle blendujemy na gładką masę.
  3. Dodajemy orzechy i kakao i zagniatamy ciasto.
  4. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia niewielką formę (20x15 cm) i wkładamy do lodówki (najlepiej na 45-60 minut).
  5. Kakao mieszamy z masłem orzechowym i syropem klonowym do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Polewę wylewamy na schłodzone ciasto.
  7. Dekorujemy orzechami, płatkami migdałów lub owocami.

Czytaj też:
Zostało ci trochę ciasta z naleśników? Oto kreatywne sposoby na jego wykorzystanie

Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl