Ciasto bez pieczenia to doskonała alternatywa tradycyjnych wypieków. Robi się je zdecydowanie szybciej, a smakują doskonale. Sprawdzą się nie tylko latem, gdy lubimy chłodniejsze desery, ale również zimą. Jak przygotować ciasto bez pieczenia?
Ciasto bez pieczenia najczęściej ma jeden stały składnik: spód. Aby go zrobić, wykorzystuje się biszkopty lub herbatniki, które świetnie utrzymają każdą masę. Górne warstwy zależą już od naszej kreatywności i od... czasu. Im więcej go mamy, tym bardziej imponujący deser możemy wyczarować. Poniżej znajdziecie 3 sprawdzone przepisy na ciasta bez pieczenia.
Czytaj też:
Zostały ci resztki mleka w kartoniku? Oto, co możesz z nimi zrobić!
Ciasto bez pieczenia: sernik na zimno
Sernik na zimno to kultowy wakacyjny deser. W najprostszej wersji wykorzystuje się do niego 4 składniki: biszkopty, galaretkę, serek homogenizowany i świeże owoce. Taki deser przygotowuje się bardzo szybko właśnie ten przepis Wam polecamy!
Składniki:
- 4 serki homogenizowane (np. truskawkowe)
- 4 galaretki owocowe (malinowe, brzoskwiniowe, smak dowolny)
- paczka okrągłych biszkoptów
- świeże owoce (maliny, truskawki, borówki)
Przygotowanie:
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami.
- 2 galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Odstawiamy, by ostygły i lekko stężały.
- Gdy galaretki będą już tężejące, mieszamy je razem z serkami homogenizowanymi. Gotową masę wylewamy na biszkopty.
- Wkładamy do lodówki, by ciasto lekko stężało.
W tym czasie rozpuszczamy we wrzącej wodzie (ok. 700 ml) pozostałe 2 galaretki i odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy owoce. Wyjmujemy z lodówki ciasto, układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Sernik na zimno wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzony.
Ciasto bez pieczenia: 3 bit
Fantastyczne ciasto, którym zachwycisz gości! Jest proste w przygotowaniu, pyszne i... bardzo słodkie. Jak zrobić 3 bita?
Składniki:
- duża paczka (500g) herbatników
- puszka masy krówkowej (smak dowolny)
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1l mleka
- 2 opakowania fixu do ubijania bitej śmietany
- 4 łyżki cukru (ok. 60g)
- odrobina masła do budyniu
- gorzka czekolada do starcia
Przygotowanie:
- Na spód formy o wymiarach 20x30 cm wykładamy herbatniki.
- Gotową warstwę smarujemy masą krówkową.
- Gotujemy 500 ml mleka, rozrabiamy w nim dwa budynie z cukrem. Układamy kolejną warstwę herbatników, na którą wylewamy przestudzony budyń.
- Na budyń kładziemy trzecią warstwę herbatników.
- Pozostałe 500 ml mleka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem fixu do śmietany. Wykładamy na herbatniki.
- Wierzch posypujemy startą czekoladą.
Brownie bez pieczenia
Brownie bez pieczenia to przepis na smaczny i zdrowy wegański deser. To kolejne ciasto, które składa się tylko z kilku składników! Zobaczcie, jak je przygotować.
Składniki na masę daktylową:
- 300 g suszonych daktyli
- 300 g dowolnych orzechów (może być mieszanka: laskowe, włoskie, nerkowce)
- 80 g kakao
Polewa:
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka masła orzechowego
- 45 ml syropu klonowego
Przygotowanie:
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do nasączenia (co najmniej na 30 minut).
- Miękkie daktyle blendujemy na gładką masę.
- Dodajemy orzechy i kakao i zagniatamy ciasto.
- Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia niewielką formę (20x15 cm) i wkładamy do lodówki (najlepiej na 45-60 minut).
- Kakao mieszamy z masłem orzechowym i syropem klonowym do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.
- Polewę wylewamy na schłodzone ciasto.
- Dekorujemy orzechami, płatkami migdałów lub owocami.
Czytaj też:
Zostało ci trochę ciasta z naleśników? Oto kreatywne sposoby na jego wykorzystanie