Jeśli chcesz być zdrowszy, zajadaj częściej śliwki. Oto, co mogą zdziałać w organizmie

Dodano:
Śliwki w koszyczku Źródło: Unsplash / Yulia Khlebnikova
Śliwki to trzecie najczęściej uprawiane w Polsce owoce rosnące na drzewach. Jakie dają korzyści zdrowotne?

Śliwki na stałe wpisała się w krajobraz polskiej kuchni. Ich smakiem można wzbogacić barszcz czerwony, pieczeń, czy deser, a pomiędzy posiłkami popijać kompot śliwkowy. Dlaczego warto to robić? Śliwki oferują bowiem prawdziwe bogactwo składników odżywczych, pozytywnie wpływając na organizm.

Korzyści zdrowotne śliwek:

  1. Porcja suszonych śliwek stanowi 11% dziennej wartości błonnika, który odgrywa rolę w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Wstępne badania wykazały, że mężczyźni z umiarkowanie podwyższonym poziomem cholesterolu byli w stanie obniżyć go po spożyciu około 12 suszonych śliwek dziennie.
  2. Śliwki zawierają izatynę i sorbitol, związki, które pomagają złagodzić zaparcia i poprawić trawienie. Pomagają one przyspieszyć przemianę materii i zadbać o zdrowie jelit. Zawartość błonnika, związków fenolowych i sorbitolu w suszonych śliwkach w suszonych śliwkach jest zasługą ich działania przeczyszczającego.
  3. Ponieważ suszone śliwki są bogate w polifenole, mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i chronić przed uszkodzeniem DNA. Antyoksydanty chronią też przed rozwojem komórek nowotworowych i pozwalają zachować młodość, poprzez zapobieganie występowaniu stresu oksydacyjnego.
  4. Śliwki są szczególnie bogate w antyoksydanty polifenolowe, które mają pozytywny wpływ na zdrowie kości. W badaniu klinicznym odkryto, że kobiety po menopauzie z osteopenią, które jadły 5-6 suszonych śliwek dziennie przez sześć miesięcy, skutecznie zapobiegały utracie masy kostnej.

Źródło: Goodhousekeeping
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...