Przepis na żurek wielkanocny. Najlepszą recepturę zdradziła Ania Starmach
Żurek to zupa przyrządzana na bazie zakwasu z mąki. Wielu Polaków nie wyobraża sobie wielkanocnego śniadania właśnie bez żurku. Tradycyjnie podaje się go z białą kiełbasą i kawałkami jajka. Potrawa umieszczona w bułce, zamiast miski będzie wyglądać niezwykle apetycznie i wykwintnie. Wbrew pozorom nie jest trudno stworzyć wielkanocny żurek. Prosty i smaczny przepis podała na swoim blogu Ania Starmach. Wiemy, że niektórzy korzystają z niego co roku!
Przepis na żurek wielkanocny od Ani Starmach
Przepis: Żurek w chlebie
Wielkanocny żurek podawany w chlebie z jajkiem i kiełbasą.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 cebula
- 1 por
- 1,5 l wody
- pół selera
- 4 białe kiełbasy
- 4 suszone grzyby
- 5 ziemniaków
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 małe okrągłe chleby
- sól, pieprz
- 2 szklanki zakwasu
Sposób przygotowania
- Ugotuj warzywaUmyj i obierz marchewki, pietruszki, cebulę, pora i selera. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez 40 min.
- Dodaj pozostałe składnikiWyciągnij warzywa, dodaj pokrojone grzyby, ziemniaki, kiełbasę i majeranek. Gotuj całość 20 minut. Po tym czasie wyciągnij kiełbasę, dodaj przecedzony zakwas, zagotuj, dopraw do smaku chrzanem i majerankiem.
- Umieść żur w chlebkachChlebki wydrąż, możesz lekko podpiec w piekarniku. Napełnij je żurkiem, podawaj z jajkiem na twardo i kawałkami kiełbasy.
Jak zrobić własny zakwas na żurek?
Dziś w sklepach można kupić gotowy zakwas na żurek wielkanocny. Można również pokusić się o zrobienie go samemu. Tutaj również przepisem podzieliła się Ania Starmach.
Aby przygotować zakwas, wsyp 1 szklankę mąki żytniej razowej do wysokiego naczynia kamionkowego lub szklanego. Zalej ją 1,5 szklanki ciepłej wody, wymieszaj. Dodaj kolejne 1,5 szklanki wody, 3 ząbki czosnku, 3 świeże liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu oraz skórkę z 1 kromki razowego chleba i wymieszaj ponownie. Odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni, pamiętając o tym, aby codziennie wymieszać zawartość naczynia.
Smacznego!