Przepis na żurek wielkanocny. Najlepszą recepturę zdradziła Ania Starmach

Przepis na żurek wielkanocny. Najlepszą recepturę zdradziła Ania Starmach

Dodano: 
Żurek w chlebie
Żurek w chlebie Źródło: Shutterstock
Żurek to symbol Wielkanocy. Przygotowanie żurku w chlebie jest ciekawym pomysłem na efektowne podanie dania.

Żurek to zupa przyrządzana na bazie zakwasu z mąki. Wielu Polaków nie wyobraża sobie wielkanocnego śniadania właśnie bez żurku. Tradycyjnie podaje się go z białą kiełbasą i kawałkami jajka. Potrawa umieszczona w bułce, zamiast miski będzie wyglądać niezwykle apetycznie i wykwintnie. Wbrew pozorom nie jest trudno stworzyć wielkanocny żurek. Prosty i smaczny przepis podała na swoim blogu Ania Starmach. Wiemy, że niektórzy korzystają z niego co roku!

Przepis na żurek wielkanocny od Ani Starmach

Przepis: Żurek w chlebie

Wielkanocny żurek podawany w chlebie z jajkiem i kiełbasą.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
4

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1,5 l wody
  • pół selera
  • 4 białe kiełbasy
  • 4 suszone grzyby
  • 5 ziemniaków
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 małe okrągłe chleby
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki zakwasu

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj warzywaUmyj i obierz marchewki, pietruszki, cebulę, pora i selera. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez 40 min.
  2. Dodaj pozostałe składnikiWyciągnij warzywa, dodaj pokrojone grzyby, ziemniaki, kiełbasę i majeranek. Gotuj całość 20 minut. Po tym czasie wyciągnij kiełbasę, dodaj przecedzony zakwas, zagotuj, dopraw do smaku chrzanem i majerankiem.
  3. Umieść żur w chlebkachChlebki wydrąż, możesz lekko podpiec w piekarniku. Napełnij je żurkiem, podawaj z jajkiem na twardo i kawałkami kiełbasy.

instagram

Jak zrobić własny zakwas na żurek?

Dziś w sklepach można kupić gotowy zakwas na żurek wielkanocny. Można również pokusić się o zrobienie go samemu. Tutaj również przepisem podzieliła się Ania Starmach.

Aby przygotować zakwas, wsyp 1 szklankę mąki żytniej razowej do wysokiego naczynia kamionkowego lub szklanego. Zalej ją 1,5 szklanki ciepłej wody, wymieszaj. Dodaj kolejne 1,5 szklanki wody, 3 ząbki czosnku, 3 świeże liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu oraz skórkę z 1 kromki razowego chleba i wymieszaj ponownie. Odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni, pamiętając o tym, aby codziennie wymieszać zawartość naczynia.

Smacznego!

Czytaj też:
Żurek wegański też może pachnieć świętami: oto, jak go przygotować
Czytaj też:
Tradycyjna pascha wielkanocna –  przepis Magdy Gessler

Opracowała:
Źródło: Ania Starmach
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl