Nie masz czasu na pieczenie ciasta? To proste ciasto czekoladowe bez pieczenia uratuje twoją Wielkanoc!

Dodano:
Ciasto czekoladowe Źródło: Unsplash / Kristiana Pinne
W natłoku zajęć przed świętami może umknąć nam upieczenie smacznego ciasta. Sprawdź nasz przepis! Będziesz zszokowany, jak pyszne jest to 10-minutowe ciasto bez pieczenia.

To pyszne ciasto jest niezwykle proste: wymaga jedynie podgrzania w kuchence mikrofalowej zarówno gorzkiej, jak i mlecznej czekolady z masłem, a następnie dodania do niej syropu klonowego, rodzynek sułtanek, suszonych śliwek, pistacji i kruchych ciastek. Może zostać ozdobione orzechami lub – w bardziej wielkanocnym klimacie – czekoladowymi jajeczkami. Następnie wstaw powstały wyrób do lodówki na pięć godzin i... uzyskasz czekoladowe ciasto idealne na Wielkanoc lub każdą inną okazję.

Ciasto czekoladowe bez pieczenia

Składniki:

  • 150 g gorzkiej i mlecznej czekolady, podzielonej na kawałki
  • 100 gramów masła
  • 50 g syropu klonowego
  • 150 g rodzynek sułtanek
  • 150 g posiekanych suszonych śliwek
  • 75 g pistacji
  • 200 g rozgniecionych kruchych ciastek
  • do dekoracji: orzechy, czekoladowe jajeczka.

Sposób przygotowania:

  1. Wyłóż formę o średnicy 26 cm dwiema warstwami folii spożywczej, pozostawiając nadmiar zwisający po bokach.
  2. Wyłożoną formę wyłóż czekoladowymi jajeczkami i orzechami.
  3. Czekoladki i masło włóż do dużej miski, nadającej się do kuchenki mikrofalowej i podgrzewaj przez 30 sekund, aż całość się rozpuści i będzie gładka. Dodaj syrop, rodzynki, śliwki i orzechy. Następnie dodaj pokruszone ciastka i delikatnie wymieszaj.
  4. Przełóż masę do przygotowanej formy, tak, by nie naruszyć jajeczek i orzechów i wstaw do lodówki, aż stężeje, na około 5 godzin.
  5. Wyjmij z zamrażarki lub lodówki 20 minut przed porcjowaniem.

Smacznego!

Źródło: goodhousekeeping.com
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...