To pyszne ciasto jest niezwykle proste: wymaga jedynie podgrzania w kuchence mikrofalowej zarówno gorzkiej, jak i mlecznej czekolady z masłem, a następnie dodania do niej syropu klonowego, rodzynek sułtanek, suszonych śliwek, pistacji i kruchych ciastek. Może zostać ozdobione orzechami lub – w bardziej wielkanocnym klimacie – czekoladowymi jajeczkami. Następnie wstaw powstały wyrób do lodówki na pięć godzin i... uzyskasz czekoladowe ciasto idealne na Wielkanoc lub każdą inną okazję.
Ciasto czekoladowe bez pieczenia
Składniki:
- 150 g gorzkiej i mlecznej czekolady, podzielonej na kawałki
- 100 gramów masła
- 50 g syropu klonowego
- 150 g rodzynek sułtanek
- 150 g posiekanych suszonych śliwek
- 75 g pistacji
- 200 g rozgniecionych kruchych ciastek
- do dekoracji: orzechy, czekoladowe jajeczka.
Sposób przygotowania:
- Wyłóż formę o średnicy 26 cm dwiema warstwami folii spożywczej, pozostawiając nadmiar zwisający po bokach.
- Wyłożoną formę wyłóż czekoladowymi jajeczkami i orzechami.
- Czekoladki i masło włóż do dużej miski, nadającej się do kuchenki mikrofalowej i podgrzewaj przez 30 sekund, aż całość się rozpuści i będzie gładka. Dodaj syrop, rodzynki, śliwki i orzechy. Następnie dodaj pokruszone ciastka i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż masę do przygotowanej formy, tak, by nie naruszyć jajeczek i orzechów i wstaw do lodówki, aż stężeje, na około 5 godzin.
- Wyjmij z zamrażarki lub lodówki 20 minut przed porcjowaniem.
Smacznego!
Czytaj też:
Masz dość mazurka i sernika? Wypróbuj w Wielkanoc to oryginalne ciasto Genoise z czekoladąCzytaj też:
Chcesz zaskoczyć gości w Wielkanoc? Podaj im to wyjątkowe ciasto bananowo-kakaowe z ganaszem i kruszonymi orzechamiCzytaj też:
Masz ochotę na deser, ale brakuje ci czasu? Przygotuj ten 3-minutowy budyń czekoladowy w... mikrofalówce