Przepis na najlepsze babeczki wielkanocne. Czekoladowa rozkosz dla podniebienia!
Dodano:
Wielkanoc to czas na czekoladę! Po okresie skromnego jedzenia w czasie Wielkiego Postu smakuje najlepiej. A oto, jak w prosty sposób można zagospodarować czekoladę: przepyszne babeczki.
Mając na uwadze potrzebę przygotowania uczty wielkanocnej, przedstawiamy ci prosty przepis, który możesz odtworzyć samodzielnie lub zaangażować do pomocy dzieci: czekoladowe babeczki z czekoladowymi jajeczkami. Ten przepis jest idealny na deser po śniadaniu w niedzielę wielkanocną. Wygląda ładnie, a także doskonale smakuje!
Babeczki wielkanocne, których musisz spróbować
Składniki na ciasto
- 125 g mąki pszennej
- 25 g gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g cukru pudru
- 1 jajko wymieszane ze 100 ml mleka i 3 łyżkami oleju roślinnego.
Składniki na krem
- 75 g masła
- 1 łyżka kakao
- 250 g przesianego cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Dekoracja
- małe jajeczka czekoladowe.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Wyłóż 6-otworową blachę do babeczek papierowymi papilotkami.
- Umieść wszystkie suche składniki w misce, a następnie dodaj mieszaninę jajek. Połącz wszystko do momentu, aż suche składniki będą tylko nawilżone, czyli nie mieszaj zbyt mocno.
- Przełóż mieszaninę do skrzynek i piecz przez 20 do 25 minut, aż będą dobrze wyrośnięte i upieczone w środku – możesz to sprawdzić, wkładając patyczek w środek babeczek. Są gotowe, jeśli patyczek wyjdzie czysty.
- Odstaw babeczki do ostygnięcia na kratce.
- W międzyczasie przygotuj krem. Rozpuść masło, mieszając je z kakao, a następnie dodaj cukier puder, mleko i ekstrakt waniliowy. Miksuj do uzyskania puszystej konsystencji.
- Odetnij wierzch babeczek i nałóż łyżką trochę kremu na wierzchu. Następnie ułóż na kremie czekoladowe jajeczka do dekoracji.
Smacznego!
Źródło:
greatbritishchefs.com