Skarby polskiej spiżarni: Tradycyjny przepis na ogórki kiszone
Kiszenie jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności. Kiedy trwa sezon letni, warto pomyśleć o przygotowaniu kiszonych ogórków. Pierwsze przetwory będą gotowe po ok. dwóch tygodniach, kolejne można z powodzeniem przechować do zimy – i cieszyć się ich smakiem przez cały rok.
Przygotowanie kiszonych ogórków jest niezwykle proste. Chociaż może się wydawać, że najlepsze receptury znają tylko nasze babcie, w rzeczywistości tradycyjny przepis zakłada jedynie podstawowe składniki i niewielki nakład pracy.
Sposób przygotowania:
Przepis: Ogórki kiszone
Tradycyjny przepis na ogórki kiszone
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 2 kg ogórków
- liść wiśni
- ząbek czosnku
- kawałek korzenia chrzanu
- kwiatostan kopru
- Zalewa: 1 łyżka soli na 0,5 litra wody
Sposób przygotowania
- Przygotuj zalewęUmyj ogórki i pozostaw je do wyschnięcia. Zagotuj i ostudź zalewę.
- Wypełnij słoikiNa dnie słoika ułóż 2/3 wszystkich dodatków.rnWykładaj ciasno osuszone ogórki do słoika.rnNa wierzch ułóż pozostałą 1/3 dodatków.
- Odstaw całośćZalej wszystko ostudzoną zalewą.rnZakręć słoiki i odstaw na ok. 2 tygodnie.rnPo tym czasie ogórki nadają się do spożycia.
Dodatkowe informacje:
- wybieraj ogórki bez otarć i zadrapań;
- układaj ogórki ciasno w słoiku
- pokryj zalewą wszystkie ogórki
- używaj tylko wyparzonych słoików
Jak wyparzyć słoiki do ogórków?
Zalej słoiki wrzątkiem i pozostaw na kilka minut. Możesz też włożyć je na ok. 15 min do piekarnika nagrzanego do 140℃. Pamiętaj, by słoiki nie miały obtłuczeń i zadrapań, a nakrętki nie były wyszczerbione.
Kiszone ogórki – zalety
Największą zaletą kiszonych ogórków jest to, że można je jeść przez cały rok. Po kiszonki najchętniej sięgamy jesienią i zimową, ponieważ wierzymy, że wspierają układ odpornościowy. Jednak kiszone ogórki możemy (i powinniśmy!) jeść także wiosną i latem.
-
Zawierają mnóstwo wody, więc gaszą pragnienie. Ich kwaśny smak pomaga się za to uporać z apetytem na słodycze.
-
Znajdziemy w nich mnóstwo witamin (witaminy z grupy B, ale także witaminę C, K, E, A), magnez, fosfor i potas.
-
Przyspieszają przemianę materii i ułatwiają wypróżnianie.
- Zapobiegają infekcjom i wspomagają układ odpornościowy dzięki dużej zawartości witaminy C.
- Zwiększają produkcję soków żołądkowych, ale powinny na nie uważać osoby zmagające się ze zgagą.
- Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.
-
Świetnie sprawdzają się w trakcie antybiotykoterapii, ponieważ wspierają wzrost dobrej flory jelitowej. Jak wszystkie inne kiszonki, także ogórki zawierają cenny kwas mlekowy, który ma cudowne właściwości prozdrowotne.
- Sprzyjają regulacji ciśnienia krwi.