Surowe czy gotowane warzywa – które są lepsze na odchudzanie?
Jak wyjaśnia dietetyczka Kate Coufal, sposób obróbki warzyw ma znaczenie – np. surowe mają mniej kalorii niż gotowane, ze względu na wyższą zawartość wody. Dodaje jednak, że różnice te nie są znaczące. Zachęca przede wszystkim do spożywania warzyw, ponieważ w dowolnej formie powinny być podstawą naszej diety.
Które warzywa jeść na diecie odchudzającej?
W celu utraty wagi Kate Coufal zachęca do spożywania większej ilości warzyw nieskrobiowych, takie jak brokuły, warzywa liściaste, papryka, marchew i kalafior. Często zawierają też dużo błonnika. Jednak nie jest dobrym pomysłem poprzestać tylko na nich, odrzucając np. kukurydzę czy ziemniaki.
„Zbyt duże ograniczenie spożycia kalorii może skutkować niską energią i brakiem odpowiednich składników odżywczych” – wyjaśnia ekspertka. Przypomina, że to równowaga jest kluczem do osiągnięcia deficytu kalorii przy jednoczesnym poczuciu sytości.
Sposób przygotowania jest kluczowy
Ważną rzeczą, o której należy pamiętać, jest sposób podawania warzyw. Niezależnie od tego, czy pozostaną surowe, czy gotowane, warto nie zwiększać ilości kalorii dodatkami takimi jak masło, śmietana, ser lub olej. Dla osób na diecie niskokalorycznej najlepszym dodatkiem będzie ocet lub sok z cytryny, zioła i przyprawy do smaku.
Zgodnie z wytycznymi American Heart Association powinniśmy spożywać pięć porcji warzyw dziennie. Ponieważ nie wszystkie warzywa zawierają taką samą ilość witamin i minerałów wybieraj różne kolory.