Jak wybrać najlepsze cytrusy?

Dodano:
Cytrusy Źródło: Shutterstock
Cytrusy to owoce, które zawierają wiele witamin i mikroelementów. Na co zwrócić uwagę przy ich wyborze?

Cytrusy to jedne z najzdrowszych owoców, które dostarczają nam wielu witamin i składników odżywczych. Na co zwrócić uwagę, wybierając owoce i po jakie cytrusy ze względów zdrowotnych warto sięgać najczęściej?

Cytrusy – co to za owoce?

Cytrusy to ponad 50 różnych gatunków owoców cytrusowych, które rosną w klimacie tropikalnym. Należą do nich zarówno powszechnie nam znane pomarańcze, mandarynki, cytryny czy grejfruty, jak i mniej znane owoce takie jak pomelo, yuzu, ugli czy... ręka Buddy.

Początkowo cytrusy występowały głównie w południowo-wschodniej Azji oraz w północnej Australii. Z czasem rozprzestrzeniły się również w inne miejsca, w których ciepły klimat sprzyja uprawie owoców. Dziś cytrusy występują w ponad 60 krajach świata, a na szeroką skalę uprawia się je w Ameryce Południowej, Chinach i w basenie Morza Śródziemnego.

Źródło witaminy C czy nie?

Owoce cytrusowe są bogatym źródłem witaminy C. Zawierają jej jednak mniej niż choćby porzeczki, truskawki czy papryka.

Przyjęło się jednak uważać, że warto po nie sięgać w okresie przeziębień, by podnieść odporność i ochronić organizm przed wirusami. I nie można powiedzieć, że jest to nieprawda – w tym czasie w Polsce brakuje świeżych owoców i warzyw, które dostarczyłyby witaminy C, więc cytrusy mogą je w tym zastąpić.

Wartości odżywcze cytrusów

Owoce cytrusowe mają jednak również dużo innych zalet i dostarczają organizmowi wiele cennych składników odżywczych.

Przede wszystkim odgrywają istotną rolę w walce z wolnymi rodnikami. Ich zdolności antyoksydacyjne są duże, pomagają wspierać barierę ochronną organizmu, zwalczać drobnoustroje i bakterie. Wykazują także działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Owoce te zawierają też dużo błonnika, który pomaga pozbyć się z jelit toksyn i złogów, a także na długo zapewnia uczucia sytości. To sprawia, że warto sięgać po cytrusy, by utrzymać prawidłową wagę.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze owoców?

Wybierając w sklepie cytrusy, powinniśmy dokładnie oglądać owoce. Okazuje się, że sam ich wygląd jest w stanie wiele powiedzieć o kondycji cytrusów. Jak więc wybierać owoce, by cieszyć się ich bogatym smakiem? Najlepsze cytrusy powinny mieć:

  • twardą skórkę – skórka cytrusów powinna być twarda i jędrna. Miękkie owoce są lekko nadgniłe, co oznacza, że szybko się zepsuje
  • jednolitą skórkę – skóra cytrusów nie może mieć przebarwień. Powinna mieć jednolity kolor, np. pomarańczowy w przypadku pomarańczy. Egzemplarze z zielonymi przebarwieniami należy zdecydowanie odrzucić
  • żadnego nalotu – zdrowe owoce nie powinny mieć również białego nalotu. Oznacza on, że rozpoczęły się już procesy gnicia, a owoc pokryty jest pleśnią

Aby cieszyć się właściwościami zdrowotnymi cytrusów, dobrze jest wybierać duże i w pełni rozwinięte egzemplarze. Takie owoce mają większe właściwości antyoksydacyjne i są po prostu zdrowsze.

Po zakupie cytrusów dobrze jest przechowywać je w lodówce. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość i swój orzeźwiający, pyszny smak.

Jak przygotować owoce?

Cytrusy najczęściej spożywa się w formie surowej, ale warto przyrządzać z nich również soki lub lemoniady. Sok z cytrusów dobrze wpływa na pracę układu trawiennego, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, wspomaga pracę wątroby. Kuracja z soku cytryny pomaga odtruć organizm i sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu.

Oprócz tego obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zwalcza wolne rodniki, sprzyja zachowaniu młodości. Ma właściwości przeciwutleniające, dlatego uważa się, że może stanowić element profilaktyki antynowotworowej.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...