Owoc yuzu – mały cytrus o wielkiej mocy. Właściwości, zastosowanie

Dodano:
Yuzu Źródło: Shutterstock
Owoc yuzu przypomina skrzyżowanie mandarynki i limonki. Jak smakuje i do czego można go wykorzystać?

Yuzu to owoc cytrusowy, który wyglądem przypomina mandarynkę. Jest wyjątkowy i mało znany, a szkoda! Ten niewielki owoc ma mnóstwo wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych.

Czym jest yuzu?

Yuzu to owoc, który pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Początkowo uprawiany w Chinach i Tybecie, wkrótce rozprzestrzenił się również w Japonii.

Jest to owoc niezwykły, który pochodzi z równie niezwykłego drzewa. Osiąga ono niecałe 2 metry wysokości i pokryte jest... kolcami. Ma bujne liście i kwiaty o pięknym zapachu, które wykorzystuje się do produkcji kosmetyków. Owoce, które rodzi drzewo, są skarbnicą zdrowia i wyglądają jak skrzyżowanie mandarynki, grejfruta i limonki. Mają żółto-zielony kolor i twardą skórkę.

Jak smakuje owoc yuzu?

Yuzu ma niepowtarzalny smak. Jest niewielkie, ma do 7 centymetrów długości i wyglądem przypomina żółto-zieloną mandarynkę. Skórka jest jędrna, a miąższ lekko cierpki, słodko-kwaśny. Ty, co wyróżnia yuzu, jest jego smak, który przypomina trochę kwiat.

Wartości odżywcze yuzu

Ten azjatycki owoc jest bardzo zdrowy. Zawiera dużo witaminy C, dlatego nazywany jest supercytrusem. Oprócz tego jest bogatym źródłem wapnia i potasu. Olejki eteryczne, zawarte w skórce, niszczą drobnoustroje i pomagają chronić organizm przed infekcjami. Kwasy jabłkowy i cytrynowy natomiast pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i ułatwiają trawienie.

Właściwości zdrowotne yuzu

Owoce yuzu są bombą witaminową. W Polsce wciąż rzadko można je spotkać, a szkoda, bo zawierają ponad dwukrotnie więcej witaminy C niż cytryna! Dzięki temu wzmacniają pracę układu immunologicznego i podnoszą zdolności obronne organizmu przed infekcjami.

Te małe cytrusy znakomicie uzupełniają dietę w wapń i potas, wzmacniają pracę serca i układu sercowo-naczyniowego, regulują ciśnienie krwi, chronią przed rozwojem miażdżycy i chorób cywilizacyjnych.

Skarbnica antyoksydantów

Wysoka zawartość witaminy C sprawia, że yuzu jest doskonałym źródłem antyoksydantów. Dzięki temu poprawia kondycję organizmu, zapobiega starzeniu się, zwalcza wolne rodniki. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i chroni organizm przed rozwojem chorób. Oprócz tego sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu i wspomaga zabiegi detoksykujące, oczyszczające go ze szkodliwych substancji.

Paliwo dla serca

Dzięki zawartości potasu yuzu znakomicie wpływa na pracę układu krwionośnego. Reguluje pracę serca, zapobiegając chorobom sercowym, zawałom, miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu. Reguluje poziom cholesterolu, bierze udział w procesach odpowiadających za krzepnięcie krwi.

Yuzu poprawia przepływ krwi

Owoce cytrusowe mają właściwości przeciwzakrzepowe. Co ciekawe, działanie ekstraktu z yuzu niekiedy bywa porównywane do aspiryny. Włączenie do diety owoców cytrusowych może zatem usprawnić przepływ krwi i obniżyć ryzyko rozwoju zakrzepów.

Owoc yuzu poprawia pracę mózgu

Z eksperymentów przeprowadzonych na gryzoniach wynika, że ekstrakty z owoców yuzu mogą wspomagać funkcje poznawcze. Po podawaniu ekstraktu gryzoniom, które miały blaszki beta-amyloidowe w mózgu, okazało się, że wspomaga on pracę mózgu i funkcje poznawcze.

Fakty dotyczące żywienia owoców Yuzu

Całe owoce yuzu to bomba witaminowa, która zawiera więcej witaminy C niż cytryna. To sprawia, że owoce cytrusowe mogą wspomóc funkcjonowanie układu immunologicznego, zabezpieczając organizm przed infekcjami. Oprócz tego zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy i antyoksydantów, dlatego mogą wspierać organizm w oczyszczaniu z toksyn.

Składnik kosmetyków

Ze względu na dużą zawartość witaminy C, yuzu chętnie wykorzystuje się w kosmetyce. Jest składnikiem kremów, maseczek i serum do twarzy, które mają działanie antyoksydacyjne, rozjaśniające przebarwienia i dodające cerze blasku.

Olejki eteryczne, zawarte w skórce owoców, stosuje się jako składnik perfum, balsamów do ciała, żeli pod prysznic i kul do kąpieli.

Yuzu i aromaterapia

Olejek z yuzu można wykorzystać także w aromaterapii. Pomaga on pozbyć się napięcia, zredukować stres i przywrócić komfort psychiczny. Nuty przypominające zapach mandarynki i bergamoty są bardzo intensywne i przyjemne, korzystnie oddziałują na funkcjonowanie układu nerwowego.

Jak wykorzystać owoc yuzu?

W kuchni azjatyckiej yuzu jest chętnie wykorzystywane do przygotowywania sosów i wszelkich dipów. Docenia się głównie skórkę, w której zawarte są olejki eteryczne – ze względu na charakterystyczny smak chętnie dodaje się ją do deserów. Jest to składnik przyprawy shichimi tōgarashi (mieszanka sosu sojowego i octu), którą przyprawia się cienkie kawałki gotowanej wołowiny czy gotowane tofu.

Suszoną skórkę z owoców można kupić również w Polsce, jest ona dużo łatwiej dostępna niż surowe yuzu. Wysuszoną skórkę yuzu dodaje się do ciast i deserów również jako ozdobę. Co ciekawe, suszona skórka stanowi dobry dodatek do dań z owoców morza.

Z cytrusów przygotowuje się również orzeźwiające słodko-kwaśne zupy oraz syropy. Mają one działanie rozgrzewające (podobnie jak nasze napary z imbirem) i pomagają chronić organizm przed infekcjami. Sproszkowana skórka yuzu to przyprawa, którą znajdziemy w sklepach i którą możemy wykorzystywać na wiele sposobów w kuchni.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...