Chodź są bardzo kaloryczne, to wyjątkowo „podkręcą” metabolizm. Wprowadź je do diety

Dodano:
Bakalie Źródło: Pixabay / Nennieinszweidrei
Wiele osób uważa, że migdały to orzechy. Tymczasem nie są one orzechami. To jadalne nasiona migdałowca zwyczajnego. Zobacz, dlaczego warto jeść je każdego dnia.

Choć migdały są kaloryczne, to warto je jeść. Są bardzo odżywcze i bogate w zdrowe tłuszcze, przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Mogą stanowić przekąskę samą w sobie, ale też być doskonałym dodatkiem do innych dań.

Migdały – kaloryczne, ale zdrowe

Powszechnie wiadomo, że migdały są kaloryczne. Ich kaloryczność to 580 kcal na 100 g produktu. Dlatego też osoby, którym zależy na utracie wagi, omijają je szerokim łukiem. To duży błąd, ponieważ jedzone z umiarem nie mają negatywnego wpływu na figurę. Są natomiast doskonałym i wartościowym dodatkiem, który może uchronić nas przed różnymi niedoborami.

Jak migdały działają na metabolizm?

Według badania opublikowanego w czasopiśmie Frontiers in Nutrition spożywanie migdałów może być korzystne dla. Analiza potwierdzająca tę tezę została przeprowadzona na grupie 275 osób w wieku 16-25 lat, z których wszystkie miały markery stanu przedcukrzycowego. Jednej grupie podawano migdały przez 90 dni, podczas gdy druga jadła przekąski z mąki i ciecierzycy. Po okresie próbnym grupa jedząca migdały miała znacznie niższy poziom markera kontroli glukozy, który jest związany z cukrzycą. Ponadto miała zmniejszoną ilość markera stanu zapalnego organizmu.

Dlatego jeśli jesteś zagrożony stanem przedcukrzycowym lub zmagasz się ze stanem zapalnym, dodanie migdałów do diety może nie być złym pomysłem. Te orzechy dostarczą też spore ilości błonnika, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz zbawiennych dla skóry przeciwutleniaczy. Garść dziennie będzie doskonałą „porcją zdrowia”.

Źródło: The List
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...