Jak zrobić zdrowe Raffaello z... kaszy jaglanej? Błyskawiczny przepis
Z pewnością niejednemu z nas włoskie imię męskie Raffaello wcale nie kojarzy się z przystojnym brunetem ochoczo gestykulującym z typową dla mieszkańców Italii ekspresją, tylko... z wykwintnymi słodyczami o smaku kokosów i migdałów.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że w mgnieniu oka można je przygotować w domowym zaciszu ze zwykłej kaszy jaglanej, która jak wykazały najnowsze wyniki badań naukowych ma o wiele więcej niesamowitych walorów zdrowotnych niż dotąd sądzono – może m.in. nawet o kilkanaście procent obniżać poziom glukozy we krwi, a na dodatek zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Jest też bezglutenowa, dzięki czemu bez problemu mogą ją spożywać także osoby cierpiące na celiakię i różnego typu nietolerancje pokarmowe.
Raffaello – prosty przepis w wersji fit z kaszy jaglanej
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej (zalanych 2 szklankami wody)
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 30 g migdałów (trzymanych przez 15 minut w gorącej wodzie)
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 5 łyżek cukru pudru (można go zastąpić zmielonym na drobno ksylitolem lub stewią w płynie)
Zaczynamy od wstawienia na ogień garnka z kaszą jaglaną zalaną wodą, do której po zagotowaniu dodajemy mleko kokosowe.
W osobnym naczyniu przygotowujemy migdały (żeby szybko odeszła od nich skórka warto wymoczyć je przez kwadrans w gorącej wodzie), a następnie kroimy je na drobne kawałki.
Po ugotowaniu i przestudzeniu kaszy dodajemy do niej migdały, wiórki kokosowe i cukier puder (lub zmielony na drobno ksylitol), a potem wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę.
Następnie formujemy z powstałego w ten sposób ciasta drobne kulki, które obtaczamy wiórkami kokosowymi. Smacznego!