Dziś Światowy Dzień Jabłka – wypróbuj najlepszy przepis na szarlotkę w... 5 minut!

Dodano:
Szarlotka, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Shutterstock / Nitr
Błyskawiczny sposób na przygotowanie obłędnie smacznego ciasta z jabłek z pewnością umili świętowanie Światowego Dnia Jabłka, który przypada 28 września.

Mało które ciasto cieszy się taką popularnością na całym świecie jak szarlotka, którą znają nawet mieszkańcy tych krajów, w których jabłka uznawane są za całkiem egzotyczne owoce.

Z pewnością jest wiele sposobów na przygotowanie słodkiego „małego co nieco” z jabłek, ale z okazji dzisiejszego święta wybraliśmy jeden z najprostszych i zdecydowanie najszybszych do wykonania.

Błyskawiczny przepis na szarlotkę

Przepis: Przepis na szarlotkę

Do zrobienia w 5 minut

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
100

Składniki

  • 4 jabłka
  • odrobina soku ze świeżej cytryny do skropienia jabłek
  • 2 jajka
  • 50 g cukru (najlepiej zastąpić go zdrowym zamiennikiem cukru, np. stewią lub erytrytolem)
  • 100 ml mleka w temperaturze pokojowej (można zastąpić roślinnym zamiennikiem)
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta cynamonu do smaku

Sposób przygotowania

  1. Krok pierwszyZaczynamy od wymycia jabłek, usunięcia z nich gniazd nasiennych i pokrojenia ich na drobne plasterki. Następnie przekładamy je do osobnego naczynia i skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny (by nie zmieniły zbyt szybko koloru), a potem dokładnie mieszamy.
  2. Krok drugiBlaszkę wyłożoną papierem do pieczenia smarujemy na brzegach masłem, by nie przywarło do nich ciasto i wykładamy pokrojone w plasterki jabłka.
  3. Krok trzeciW osobnej misce rozbijamy 2 jajka i zasypujemy je cukrem (lub pozbawioną kalorii stewią bądź erytrytolem), a później wszystko miksujemy. Do powstałej w ten sposób masy dolewamy mleko (lub roślinny zamiennik tego napoju) oraz szczyptę cynamonu do smaku i znów dokładnie miksujemy.
  4. Krok czwartyW dalszej kolejności przesiewamy mąkę (nad przygotowywaną wcześniej masą) i miksujemy aż do momentu połączenia się ze sobą wszystkich składników (by nie było grudek).
  5. Krok piątyWylewamy ciasto na blaszkę z jabłkami i wkładamy na około 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Po ostygnięciu możemy pałaszować jeszcze ciepłą szarlotkę z dodatkiem ulubionych lodów – taki deser dosłownie rozpływa się w ustach. Smacznego!

Źródło: Zdrowie WPROST.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...