Błyskawiczny sposób na przygotowanie obłędnie smacznego ciasta z jabłek z pewnością umili świętowanie Światowego Dnia Jabłka, który przypada 28 września.
Mało które ciasto cieszy się taką popularnością na całym świecie jak szarlotka, którą znają nawet mieszkańcy tych krajów, w których jabłka uznawane są za całkiem egzotyczne owoce.
Z pewnością jest wiele sposobów na przygotowanie słodkiego „małego co nieco” z jabłek, ale z okazji dzisiejszego święta wybraliśmy jeden z najprostszych i zdecydowanie najszybszych do wykonania.
Błyskawiczny przepis na szarlotkę
Przepis: Przepis na szarlotkę
Do zrobienia w 5 minut
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 100
Składniki
- 4 jabłka
- odrobina soku ze świeżej cytryny do skropienia jabłek
- 2 jajka
- 50 g cukru (najlepiej zastąpić go zdrowym zamiennikiem cukru, np. stewią lub erytrytolem)
- 100 ml mleka w temperaturze pokojowej (można zastąpić roślinnym zamiennikiem)
- 200 g mąki pszennej
- szczypta cynamonu do smaku
Sposób przygotowania
- Krok pierwszyZaczynamy od wymycia jabłek, usunięcia z nich gniazd nasiennych i pokrojenia ich na drobne plasterki. Następnie przekładamy je do osobnego naczynia i skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny (by nie zmieniły zbyt szybko koloru), a potem dokładnie mieszamy.
- Krok drugiBlaszkę wyłożoną papierem do pieczenia smarujemy na brzegach masłem, by nie przywarło do nich ciasto i wykładamy pokrojone w plasterki jabłka.
- Krok trzeciW osobnej misce rozbijamy 2 jajka i zasypujemy je cukrem (lub pozbawioną kalorii stewią bądź erytrytolem), a później wszystko miksujemy. Do powstałej w ten sposób masy dolewamy mleko (lub roślinny zamiennik tego napoju) oraz szczyptę cynamonu do smaku i znów dokładnie miksujemy.
- Krok czwartyW dalszej kolejności przesiewamy mąkę (nad przygotowywaną wcześniej masą) i miksujemy aż do momentu połączenia się ze sobą wszystkich składników (by nie było grudek).
- Krok piątyWylewamy ciasto na blaszkę z jabłkami i wkładamy na około 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Po ostygnięciu możemy pałaszować jeszcze ciepłą szarlotkę z dodatkiem ulubionych lodów – taki deser dosłownie rozpływa się w ustach. Smacznego!
Czytaj też:
Jabłko – najzdrowszy owoc świata? 10 właściwości prozdrowotnychCzytaj też:
Bezglutenowy przepis na pieczone jabłka z cynamonem – lepsze niż szarlotka!Czytaj też:
Jak zrobić zdrowe ciasto tylko z dwóch składników? Fenomenalny przepis – lepszy niż szarlotka!
Źródło: Zdrowie WPROST.pl