Rogaliki drożdżowe z makiem – pomysł na świąteczny deser last minute

Dodano:
Rogaliki drożdżowe z makiem Źródło: Shutterstock
Rogaliki drożdżowe z makiem to pomysł na pyszny świąteczny deser. Są kruche i rozpływają się w ustach. Jak je zrobić?

Rogaliki drożdżowe to przepyszny deser, który pasuje na każdą okazję. Ich wielką zaletą jest to, że można je przygotować z dowolnym nadzieniem: marmoladą, konfiturą owocową, czekoladą. W okresie świąt Bożego Narodzenia doskonałym pomysłem jest zrobienie takich rogalików z makiem. Są one przepyszne i pięknie prezentują się na świątecznym stole!

Rogaliki z makiem alternatywą dla kutii

Mak to jeden z symboli świąt Bożego Narodzenia. Na pięknie przystrojonym stole często stawiamy kutię czy makowiec. Są to potrawy, które w żadnym innym czasie nie smakują równie dobrze co w święta. Często są jednak ciężkie – bogaty makowiec czy kutia dość mocno obciążają układ trawienny. Jeśli chcemy zachować dobrą formę, a jednocześnie nie rezygnować z jedzenia maku w święta, dobrze jest sięgnąć po rogaliki z makiem.

Rogaliki są malutkie, nie zawierają więc dużo maku. Przygotowane na miękkim, puszystym drożdżowym cieście po prostu rozpływają się w ustach. Choćby z tego względu warto je zrobić na święta!

Jak zrobić rogaliki z makiem?

Kluczem do przygotowania pysznych rogalików z makiem jest zrobienie dobrego ciasta. Powinno ono być puszyste i miękkie, dzięki czemu takie same wyjdą rogaliki. Jak je zrobić?

Przepis: Rogaliki z makiem

Rogaliki z makiem to pyszne drożdżowe rogaliki idealne na święta.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
60 godz.
Czas gotowania
25 godz.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
380

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • pół puszki masy makowej z bakaliami
  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • esencja waniliowa
  • lukier (2 łyżki cukru pudru i proporcjonalnie 1,5 łyżki soku pomarańczowego)
  • skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania

  1. Nastaw rozczynPrzygotowanie rogalików drożdżowych warto zacząć od nastawienia rozczynu drożdżowego. Aby cieszyć się pysznymi rogaliki, trzeba wymieszać ze sobą suche drożdże w 3 łyżkach ciepłego mleka i 2 łyżkach mąki. Koniecznie trzeba dodać pół łyżeczki cukru, by drożdże zaczęły pracować. Rozczyn odstawiamy na 10 min pod przykryciem.
  2. Naszykuj ciastoGdy rozczyn powiększy swoją objętość, zabieramy się za przygotowanie ciasta. Mąkę mieszamy z mlekiem, jajami, cukrem, cynamonem, esencją waniliową i rozczynem. Ciasto zagniatamy, aż stanie się miękkie i puszyste. Możemy to robić ręcznie lub za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego.
  3. Odstaw ciasto na godzinęZagniecione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy urośnie, dzielimy je na kilka części i rozwałkowujemy na stolnicy. Z każdego placka wycinamy okrągłe kółka jak na pierogi. Następnie nadziewamy je masą makową i zawijamy tak, by powstał rogalik.
  4. Upiecz rogalikiRogaliki pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy przestygną, lukrujemy każdy po kolei i posypujemy skórką pomarańczową. Smacznego!

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...