Rogaliki drożdżowe to przepyszny deser, który pasuje na każdą okazję. Ich wielką zaletą jest to, że można je przygotować z dowolnym nadzieniem: marmoladą, konfiturą owocową, czekoladą. W okresie świąt Bożego Narodzenia doskonałym pomysłem jest zrobienie takich rogalików z makiem. Są one przepyszne i pięknie prezentują się na świątecznym stole!
Rogaliki z makiem alternatywą dla kutii
Mak to jeden z symboli świąt Bożego Narodzenia. Na pięknie przystrojonym stole często stawiamy kutię czy makowiec. Są to potrawy, które w żadnym innym czasie nie smakują równie dobrze co w święta. Często są jednak ciężkie – bogaty makowiec czy kutia dość mocno obciążają układ trawienny. Jeśli chcemy zachować dobrą formę, a jednocześnie nie rezygnować z jedzenia maku w święta, dobrze jest sięgnąć po rogaliki z makiem.
Rogaliki są malutkie, nie zawierają więc dużo maku. Przygotowane na miękkim, puszystym drożdżowym cieście po prostu rozpływają się w ustach. Choćby z tego względu warto je zrobić na święta!
Jak zrobić rogaliki z makiem?
Kluczem do przygotowania pysznych rogalików z makiem jest zrobienie dobrego ciasta. Powinno ono być puszyste i miękkie, dzięki czemu takie same wyjdą rogaliki. Jak je zrobić?
Przepis: Rogaliki z makiem
Rogaliki z makiem to pyszne drożdżowe rogaliki idealne na święta.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 60 godz.
- Czas gotowania
- 25 godz.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 380
Składniki
- 0,5 kg mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 opakowanie suchych drożdży
- pół puszki masy makowej z bakaliami
- 2 jaja
- 2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- esencja waniliowa
- lukier (2 łyżki cukru pudru i proporcjonalnie 1,5 łyżki soku pomarańczowego)
- skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania
- Nastaw rozczynPrzygotowanie rogalików drożdżowych warto zacząć od nastawienia rozczynu drożdżowego. Aby cieszyć się pysznymi rogaliki, trzeba wymieszać ze sobą suche drożdże w 3 łyżkach ciepłego mleka i 2 łyżkach mąki. Koniecznie trzeba dodać pół łyżeczki cukru, by drożdże zaczęły pracować. Rozczyn odstawiamy na 10 min pod przykryciem.
- Naszykuj ciastoGdy rozczyn powiększy swoją objętość, zabieramy się za przygotowanie ciasta. Mąkę mieszamy z mlekiem, jajami, cukrem, cynamonem, esencją waniliową i rozczynem. Ciasto zagniatamy, aż stanie się miękkie i puszyste. Możemy to robić ręcznie lub za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego.
- Odstaw ciasto na godzinęZagniecione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy urośnie, dzielimy je na kilka części i rozwałkowujemy na stolnicy. Z każdego placka wycinamy okrągłe kółka jak na pierogi. Następnie nadziewamy je masą makową i zawijamy tak, by powstał rogalik.
- Upiecz rogalikiRogaliki pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy przestygną, lukrujemy każdy po kolei i posypujemy skórką pomarańczową. Smacznego!
Czytaj też:
To jedne z najlepszych świątecznych ciastek. Przepis na półksiężyce z migdałami i wanilią
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.