Pomidorowa na odporność? Wypróbuj przepis na zupę podwójnie czosnkową
Zimą warto jeść warzywne zupy z kilku powodów. Rozgrzewają organizm, są źródłem cennych mikroelementów i błonnika, zapewniają w codziennej diecie niezbędną porcję warzyw i do tego większość z nich jest sycąca, ale niskokaloryczna. Podobnie jest z tradycyjną pomidorową.
Zupa podwójnie czosnkowa, czyli broń na infekcje
Czosnek nie bez powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem. W kuchni jest nie tylko dodatkiem, który podkreśla smak potraw, ale także działa jak naturalny lek. Pomaga obniżać ciśnienie, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, wspiera odporność i jest niezastąpiony przy wszelkich infekcjach dróg oddechowych. Jako dodatek do zupy zadziała rozgrzewająco, dlatego to dobra opcja na podkręcenie smaku zimowych zup, także pomidorowej.
Jak zrobić pomidorową z dodatkiem czosnku?
Tak naprawdę wystarczy zrobić tradycyjną pomidorową, ale jej sekretem jest dodatek czosnku w dwóch postaciach. To czosnek pieczony, który przede wszystkim nada zupie oryginalnego posmaku i czosnek świeży, który dodaje się na sam koniec gotowania. Dzięki niemu zupa jest ostra, a sam czosnek zachowuje wszystkie cenne składniki. Smak zupy można nieco złagodzić dodatkiem śmietany lub w wersji wegańskiej mleka kokosowego. Z przepisem można eksperymentować – fani naprawdę ostrych smaków, oprócz czosnku, mogą dodać do zupy także odrobinę papryczki chili. Do pomidorowej można także dodać świeżego imbiru. Taką zupę można podawać z chrupiącymi grzankami z serem lub zielonym, pełnym witamin pesto z pietruszki.
Przepis: Zupa pomidorowa z czosnkiem
Rozgrzewająca zupa wspomagająca odporność.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 500 ml passaty lub 2 puszki pomidorów
- 1,5 główki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotuj składnikiJedną, całą główkę czosnku zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości (w temperaturze 180 st. Celsjusza). Zagotuj bulion warzywny, dodaj passatę lub pomidory. Obierz pozostałe ząbki czosnku.
- Przygotuj zupęDo zupy wyciśnij upieczony czosnek. Świeży czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj na sam koniec. Dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z grzankami.