Pomidorowa na odporność? Wypróbuj przepis na zupę podwójnie czosnkową

Pomidorowa na odporność? Wypróbuj przepis na zupę podwójnie czosnkową

Dodano: 
Pomidorowa z czosnkiem
Pomidorowa z czosnkiem Źródło:Shutterstock / In Green
Ta wersja tradycyjnej pomidorowej to broń na infekcje. Wszystko za sprawą dodatku czosnku. Do tej pomidorowej dodaje się go w dwóch postaciach.

Zimą warto jeść warzywne zupy z kilku powodów. Rozgrzewają organizm, są źródłem cennych mikroelementów i błonnika, zapewniają w codziennej diecie niezbędną porcję warzyw i do tego większość z nich jest sycąca, ale niskokaloryczna. Podobnie jest z tradycyjną pomidorową.

Zupa podwójnie czosnkowa, czyli broń na infekcje

Czosnek nie bez powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem. W kuchni jest nie tylko dodatkiem, który podkreśla smak potraw, ale także działa jak naturalny lek. Pomaga obniżać ciśnienie, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, wspiera odporność i jest niezastąpiony przy wszelkich infekcjach dróg oddechowych. Jako dodatek do zupy zadziała rozgrzewająco, dlatego to dobra opcja na podkręcenie smaku zimowych zup, także pomidorowej.

Jak zrobić pomidorową z dodatkiem czosnku?

Tak naprawdę wystarczy zrobić tradycyjną pomidorową, ale jej sekretem jest dodatek czosnku w dwóch postaciach. To czosnek pieczony, który przede wszystkim nada zupie oryginalnego posmaku i czosnek świeży, który dodaje się na sam koniec gotowania. Dzięki niemu zupa jest ostra, a sam czosnek zachowuje wszystkie cenne składniki. Smak zupy można nieco złagodzić dodatkiem śmietany lub w wersji wegańskiej mleka kokosowego. Z przepisem można eksperymentować – fani naprawdę ostrych smaków, oprócz czosnku, mogą dodać do zupy także odrobinę papryczki chili. Do pomidorowej można także dodać świeżego imbiru. Taką zupę można podawać z chrupiącymi grzankami z serem lub zielonym, pełnym witamin pesto z pietruszki.

Przepis: Zupa pomidorowa z czosnkiem

Rozgrzewająca zupa wspomagająca odporność.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 ml passaty lub 2 puszki pomidorów
  • 1,5 główki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiJedną, całą główkę czosnku zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości (w temperaturze 180 st. Celsjusza). Zagotuj bulion warzywny, dodaj passatę lub pomidory. Obierz pozostałe ząbki czosnku.
  2. Przygotuj zupęDo zupy wyciśnij upieczony czosnek. Świeży czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj na sam koniec. Dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z grzankami.

Czytaj też:
Pomysły na siedem zdrowych zup na jesień i zimę. Są idealne dla osób, które dbają o prawidłową wagę