Nadchodzi sezon na rabarbar! To warzywo ma dobroczynny wpływ na zdrowie

Dodano:
Rabarbar i truskawki Źródło: Shutterstock / Fischer Food Design
Drożdżowy placek czy kompot z rabarbarem to dla wielu niezapomniany smak dzieciństwa. Ale rabarbar sprawdza się nie tylko w kuchni, ma również walory prozdrowotne: dobrze wpływa na wzrok, poprawia cerę. Najnowsze badania wskazują, że ma nawet działanie antynowotworowe.

Rabarbar to warzywo, a nie owoc, jak wiele osób sądzi. Jest wyjątkowy ze względu na swój smak i kolor. Można się nim delektować już od maja, kiedy pojawi się na straganach i w sklepach. Bywa czerwony, różowy, a nawet żółto-zielony. Łodygi rabarbaru przypominają trochę seler naciowy. Najlepiej smakują gotowane z dodatkiem cukru. Doskonale nadają się jako dodatek do ciast i deserów.

Składniki odżywcze

W 100 gramach rabarbaru, czyli ok. dwóch łodygach znajduje się tylko 21 kcal oraz:

  • 4,5 g węglowodanów,
  • 1 g białka,
  • 1,8 g błonnika,
  • witamina K,
  • witamina C,
  • wapń,
  • mangan,
  • polifenole,
  • karotenoidy: luteina, zeaksantyna i beat-karoten.

Właściwości prozdrowotne

Nie każda odmiana rabarbaru ma takie same właściwości prozdrowotne. Do najczęściej spotykanych odmian w Polsce należą: rabarbar zwyczajny inaczej ogrodowy i rabarbar kędzierzawy. Nie dorównują one rabarbarowi lekarskiemu uprawianemu w Chinach, który wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Stwierdzono natomiast, że pomagają przy dolegliwościach jelitowych jako naturalny środek przeciw zaparciom. Rabarbar jest również dobrym źródłem luteiny, związku, który ma ogromny wpływ na zdrowie skóry i oczu. Zwiększone spożycie luteiny poprawia nawodnienie i elastyczność skóry oraz ogranicza proces utleniania lipidów w skórze.

Rabarbar – właściwości przeciwnowotworowe

Najnowsze badania amerykańskich naukowców dowodzą, że w rabarbarze znajduje się substancja – pigment parietin, która w stężonej postaci wykazuje bardzo silne działanie na komórki rakowe. Trwają badania nad wykorzystaniem jej do stworzenia leku antynowotworowego.

Dlaczego rabarbar jest kwaśny?

Rababar ma słodki smak z powodu z dużej ilości kwasu jabłkowego i kwasu szczawiowego. Kwas jabłkowy jest jednym z najliczniejszych kwasów występujących w roślinach i przyczynia się do kwaśnego smaku wielu owoców i warzyw.

Rabarbar – przeciwwskazania do spożycia

Potraw z rabarbarem powinny unikać osoby, które przyjmują niektóre leki: diuretyki, digoksyny, warfaryny, kortykosteroidy, ibuprofen czy naproksen. Spożywany w nadmiarze rabarbar, ze względu na działanie przeczyszczające może powodować dolegliwości trawienne: nudności, biegunkę, skurcze brzucha czy wzdęcia. Zielone szczyty rabarbaru zawierają natomiast kwas szczawiowy oraz toksyczne glikozydy, który przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...