Rabarbar to warzywo, a nie owoc, jak wiele osób sądzi. Jest wyjątkowy ze względu na swój smak i kolor. Można się nim delektować już od maja, kiedy pojawi się na straganach i w sklepach. Bywa czerwony, różowy, a nawet żółto-zielony. Łodygi rabarbaru przypominają trochę seler naciowy. Najlepiej smakują gotowane z dodatkiem cukru. Doskonale nadają się jako dodatek do ciast i deserów.
Składniki odżywcze
W 100 gramach rabarbaru, czyli ok. dwóch łodygach znajduje się tylko 21 kcal oraz:
- 4,5 g węglowodanów,
- 1 g białka,
- 1,8 g błonnika,
- witamina K,
- witamina C,
- wapń,
- mangan,
- polifenole,
- karotenoidy: luteina, zeaksantyna i beat-karoten.
Właściwości prozdrowotne
Nie każda odmiana rabarbaru ma takie same właściwości prozdrowotne. Do najczęściej spotykanych odmian w Polsce należą: rabarbar zwyczajny inaczej ogrodowy i rabarbar kędzierzawy. Nie dorównują one rabarbarowi lekarskiemu uprawianemu w Chinach, który wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Stwierdzono natomiast, że pomagają przy dolegliwościach jelitowych jako naturalny środek przeciw zaparciom. Rabarbar jest również dobrym źródłem luteiny, związku, który ma ogromny wpływ na zdrowie skóry i oczu. Zwiększone spożycie luteiny poprawia nawodnienie i elastyczność skóry oraz ogranicza proces utleniania lipidów w skórze.
Rabarbar – właściwości przeciwnowotworowe
Najnowsze badania amerykańskich naukowców dowodzą, że w rabarbarze znajduje się substancja – pigment parietin, która w stężonej postaci wykazuje bardzo silne działanie na komórki rakowe. Trwają badania nad wykorzystaniem jej do stworzenia leku antynowotworowego.
Dlaczego rabarbar jest kwaśny?
Rababar ma słodki smak z powodu z dużej ilości kwasu jabłkowego i kwasu szczawiowego. Kwas jabłkowy jest jednym z najliczniejszych kwasów występujących w roślinach i przyczynia się do kwaśnego smaku wielu owoców i warzyw.
Rabarbar – przeciwwskazania do spożycia
Potraw z rabarbarem powinny unikać osoby, które przyjmują niektóre leki: diuretyki, digoksyny, warfaryny, kortykosteroidy, ibuprofen czy naproksen. Spożywany w nadmiarze rabarbar, ze względu na działanie przeczyszczające może powodować dolegliwości trawienne: nudności, biegunkę, skurcze brzucha czy wzdęcia. Zielone szczyty rabarbaru zawierają natomiast kwas szczawiowy oraz toksyczne glikozydy, który przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych.
Czytaj też:
Masz problemy z wypróżnianiem? Te produkty ci je ułatwią