Większa ilość błonnika w diecie pomaga zwalczać stany zapalne

Dodano:
Błonnik zbożowy Źródło: Pixabay / Katya_Ershova
Najnowsze badanie przeprowadzone przez naukowców z  Columbia University w USA wykazało, że spożywanie błonnika wspomaga leczenie stanów zapalnych w organizmie. Sprawdź, o jaki rodzaj błonnika chodzi i w jakich ilościach należy go spożywać.

Naukowcy wskazują, że gdy twoje ciało broni się przed stresem, infekcją lub przewlekłą chorobą w organizmie może wystąpić stan zapalny. Taki stan wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób przewlekłych, w tym chorób sercowo-naczyniowychraka. Badania dowodzą, że istnieją czynniki, które mogą zapobiec lub złagodzić stany zapalne w organizmie. Należą do nich: radzenie sobie ze stresem, utrzymanie prawidłowej wagi, włączenie do codziennej diety błonnika.

Przebieg badania

W badaniu wzięło udział 4 tys.125 uczestników w wieku 65 lat i starszych. Spożycie ilości błonnika przez każdego z uczestników notowano za pomocą kwestionariusza częstotliwości jedzenia, a poziom stanu zapalnego w organizmie oceniano w badaniu próbek krwi pobieranych od uczestników. Naukowcy przeanalizowali zależności pomiędzy spożyciem określonej ilości błonnika, a także poszczególnych rodzajów błonnika pochodzącego ze zbóż, warzyw i owoców, a występowaniem stanów zapalnych w organizmie. Zestawienie danych wskazało, że istnieje związek między spożyciem błonnika pokarmowego a poziomem stanu zapalnego. Stwierdzono również, że spożycie błonnika zbożowego wiąże się również z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Jaki rodzaj błonnika wybrać?

Ogólne zalecenia dietetyczne określają, że optymalne dla zdrowia jest spożycie 20-36 gramów błonnika dziennie. W badaniu stwierdzono, że pomocny w zwalczaniu stanów zapalnych jest szczególnie błonnik zbożowy, a nie ten zawarty w owocach i warzywach.

Źródła błonnika zbożowego

Wiele osób błonnik zbożowy kojarzy wyłącznie z miską płatków na śniadanie. Nie jest to jedyny sposób pozyskiwania tego składnika. Dietetycy podpowiadają, że błonnik zbożowy można znaleźć w takich produktach spożywczych jak:

  • otręby,
  • chleb pełnoziarnisty,
  • owies,
  • makaron pełnoziarnisty,
  • brązowy ryż,
  • kukurydza,
  • nasiona,
  • jęczmień.

Źródło: Verywell Health
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...