Najłatwiejsza szarlotka sypana z kaszą manną: chrupiąca i pyszna. Przygotujesz ją w 15 minut
Kasza manna, która powstaje w wyniku rozdrobnienia pszenicy, zawiera cenne dla zdrowia witaminy z grupy B, białko i węglowodany. Jest również źródłem magnezu, żelaza i wapnia.
Kasza manna jest lekkostrawna
Jako produkt lekkostrawny kasza manna zalecana jest w przypadku problemów z układem pokarmowym w tym w chorobach żołądka i jelit. Jest to też wartościowy posiłek dla dzieci i osób w procesie rekonwalescencji. Kasza manna zawiera również argininę, aminokwas, który wspomaga leczenie miażdżycy, cukrzycy i nadciśnienia, obniżając stężenie trójglicerydów i glukozy we krwi.
Pieczone jabłka są dobre na problemy trawienne
W medycynie ludowej gotowane jabłka są stosowane w przypadku niestrawności czy biegunki. Jabłka zawierają też błonnik pokarmowy zmniejszający problemy z zaparciami i przeciwdziałający nowotworom jelita grubego. Błonnik wywołuje uczucie sytości na długo, zmniejszając głód, co przeciwdziała przyrostowi wagi. Warto wiedzieć, że jabłka mają niski indeks glikemiczny i dotyczy to zarówno jabłek surowych jak i pieczonych, a więc są dobre dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.
Spróbuj szarlotki sypanej z kaszą manną
Ten rodzaj szarlotki nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych. Jej przygotowanie zajmie tylko 15 minut. Potem wstawiamy ją do piekarnika, a po ok. 50 minutach możemy już podawać wspaniale pachnący deser.
Przepis: Szarlotka z kaszą manną
szarlotka
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 kg jabłek (ok. 5 sztuk)
- 170 g kaszy manny
- 130 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g cukru
- 120 g zimnego masła
- 1-2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść dowolnych siekanych orzechów (włoskie, pekan)
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnikRozgrzej piekarnik do 180 stopni
- Przygotuj jabłkaJabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z cynamonem i przyprawą do piernika.
- Przygotuj suche składnikiW misce wymieszaj kaszę, mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
- Ułóż składniki w tortownicyPrzygotuj tortownicę i wysmaruj ją masłem. Na dno wsyp szklankę suchych składników a na to połowę jabłek. Na jabłka daj kolejną warstwę suchej mieszanki, na to znów jabłka i ostatnią 3 szklankę mieszanki. Posyp orzechami i zetrzyj na tarce masło- posyp nim równomiernie górę ciasta.
- Piecz 45-50 minutWłóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz, aż do zrumienienia.
- Podaj szarlotkęPodawaj na ciepło lub po ostygnięciu