Najłatwiejsza szarlotka sypana z kaszą manną: chrupiąca i pyszna. Przygotujesz ją w 15 minut

Najłatwiejsza szarlotka sypana z kaszą manną: chrupiąca i pyszna. Przygotujesz ją w 15 minut

Dodano: 
Szarlotka z kaszą manną
Szarlotka z kaszą manną 
Jedzenie powinno być zdrowe, ale ma też być źródłem przyjemności. Kasza manna i jabłka to produkty łatwo dostępne i tanie. Koniecznie spróbuj ekspresowej szarlotki sypanej, której zapach wypełni dom atmosferą słodyczy i bezpieczeństwa.

Kasza manna, która powstaje w wyniku rozdrobnienia pszenicy, zawiera cenne dla zdrowia witaminy z grupy B, białko i węglowodany. Jest również źródłem magnezu, żelaza i wapnia.

Kasza manna jest lekkostrawna

Jako produkt lekkostrawny kasza manna zalecana jest w przypadku problemów z układem pokarmowym w tym w chorobach żołądka i jelit. Jest to też wartościowy posiłek dla dzieci i osób w procesie rekonwalescencji. Kasza manna zawiera również argininę, aminokwas, który wspomaga leczenie miażdżycy, cukrzycy i nadciśnienia, obniżając stężenie trójglicerydów i glukozy we krwi.

Pieczone jabłka są dobre na problemy trawienne

W medycynie ludowej gotowane jabłka są stosowane w przypadku niestrawności czy biegunki. Jabłka zawierają też błonnik pokarmowy zmniejszający problemy z zaparciami i przeciwdziałający nowotworom jelita grubego. Błonnik wywołuje uczucie sytości na długo, zmniejszając głód, co przeciwdziała przyrostowi wagi. Warto wiedzieć, że jabłka mają niski indeks glikemiczny i dotyczy to zarówno jabłek surowych jak i pieczonych, a więc są dobre dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Spróbuj szarlotki sypanej z kaszą manną

Ten rodzaj szarlotki nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych. Jej przygotowanie zajmie tylko 15 minut. Potem wstawiamy ją do piekarnika, a po ok. 50 minutach możemy już podawać wspaniale pachnący deser.

Przepis: Szarlotka z kaszą manną

szarlotka

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 kg jabłek (ok. 5 sztuk)
  • 170 g kaszy manny
  • 130 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g cukru
  • 120 g zimnego masła
  • 1-2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść dowolnych siekanych orzechów (włoskie, pekan)

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnikRozgrzej piekarnik do 180 stopni
  2. Przygotuj jabłkaJabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z cynamonem i przyprawą do piernika.
  3. Przygotuj suche składnikiW misce wymieszaj kaszę, mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
  4. Ułóż składniki w tortownicyPrzygotuj tortownicę i wysmaruj ją masłem. Na dno wsyp szklankę suchych składników a na to połowę jabłek. Na jabłka daj kolejną warstwę suchej mieszanki, na to znów jabłka i ostatnią 3 szklankę mieszanki. Posyp orzechami i zetrzyj na tarce masło- posyp nim równomiernie górę ciasta.
  5. Piecz 45-50 minutWłóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz, aż do zrumienienia.
  6. Podaj szarlotkęPodawaj na ciepło lub po ostygnięciu

Czytaj też:
Co jeść i pić, żeby podkręcić metabolizm? Zdradzamy niezawodne triki
Czytaj też:
Kasza manna nie dla każdego jest zdrowa! Kto nie może jej jeść?