Leczy migreny i stany zapalne. Dowiedz się, jak przyrządzić napar z trawy cytrynowej

Dodano:
Napar z trawy cytrynowej Źródło: Shutterstock
Trwa cytrynowa ma szereg prozdrowotnych właściwości. Leczy stany zapalne, łagodzi objawy migreny, działa uspokajająco i podkręca metabolizm. Można dodawać ją do potraw lub sporządzić z niej napar. Polecamy przepis.

Trawa cytrynowa (z angielskiego lemon grass) to roślina, która pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Ma długie wąskie liście o intensywnym cytrynowym smaku, które znalazły zastosowanie w kuchni. Oprócz tego, że nadaje smaku potrawom, ma szereg prozdrowotnych właściwości.

Właściwości prozdrowotne trawy cytrynowej i naparu

  1. Napar z trawy cytrynowej zalecany jest osobom, które cierpią na uporczywe bóle głowy i migreny. Wtedy należy pić go codziennie, aż objawy ustąpią. Można stosować go również zapobiegawczo.
  2. Codzienne picie naparu z trawy cytrynowej redukuje stres i poprawia nastrój. Wypita wieczorem pozwala zrelaksować się i uspokoić po wyczerpującym dniu. Ponadto pomaga zasnąć i poprawia jakość snu.
  3. Spożywanie trawy cytrynowej zapobiega anemii. Te właściwości trawa cytrynowa zawdzięcza zawartemu w niej żelazu, które zapobiega występowaniu tej choroby. Zawarta w trawie cytrynowej witamina C wspomaga przyswajanie tego pierwiastka.
  4. Występujące w trawie cytrynowej związki bioaktywne wspomagają trawienie, zapobiegają wzdęciom i bólom brzucha. Badania dowodzą, że wypicie filiżanki naparu z trawy cytrynowej po posiłku, przyspiesza trawienie i podkręca metabolizm. Dlatego zalecana jest przy odchudzaniu.Trawa cytrynowa ma też niewiele kalorii. W 100 gramach produktu jest 99 kcal.

Zastosowanie trawy cytrynowej w kuchni

W potrawy z dodatkiem trawy cytrynowej obfituje zwłaszcza kuchnia tajska, wietnamska i indonezyjska, ale coraz częściej znajdziemy je też w kuchni europejskiej. Trawę cytrynową dodaje się do dań rybnych, owoców morza, rosołów oraz sosów. Nadaje potrawom cytrynowego aromatu i wzbogaca smak. Z liści tej rośliny można również przygotować napar do picia, który nadaje się też do herbaty – zamiast cytryny czy imbiru. Herbata w jego dodatkiem doskonale orzeźwia i rozgrzewa.

Dowiedz się, jak przyrządzić napój z trawy cytrynowej

Przepis: Napar z trawy cytrynowej

Napar z trawy cytrynowej

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Bliskowschodnia
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • łodyga trawy cytrynowej
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj trawę cytrynowaUmyj łodygę trawy cytrynowej i pokrój ja na 2- 3 cm kawałki.
  2. Zagotuj wodęZagotuj wodę i rzuć do niej trawę. Gotuj napar przez około 5-10 minut, aż trawa cytrynowa zacznie wydzielać intensywny cytrynowy aromat i smak.
  3. Odstaw napar na kilka minutPo ugotowaniu odstaw przykryty napar na około 5-10 minut, aby zioła się zaparzyły. Po tym czasie przecedź napar, aby usunąć kawałki trawy cytrynowej. Gotowy napój możesz doprawić np. imbirem lub miodem, aby nadać mu ulubiony smak. 

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...