Czy można jeść surowe płatki owsiane? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Dodano:
Płatki owsiane Źródło: Shutterstock / Vladislav Noseek
Danie numer jeden przyrządzane z płatków owsianych to bez wątpienia owsianka. Najczęściej, aby ją przyrządzić, gotuje się krótko płatki owsiane. Ale czy można jeść płatki owsiane na surowo? I czy da się zrobić owsiankę bez gotowania?

Odpowiedź na pytanie o jedzenie surowych płatków owsianych jest jedna: można jeść surowe płatki owsiane. Jednak raczej mało komu przyjdzie do głowy wyjadanie surowych, suchych płatków. Są niezbyt smaczne i twarde. Mogą też wywołać dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jest jednak na to sposób i warto z niego korzystać, bo surowe płatki owsiane bez wątpienia zachowują więcej cennych dla organizmu składników.

Jak jeść surowe płatki owsiane?

Surowe płatki owsiane najlepiej jest namoczyć. Wystarczy zalać je wodą, mlekiem, jogurtem lub innym dowolnym płynem i odstawić (minimum na kilkanaście minut). Im dłużej postoją, tym bardziej miękkie się staną. Stąd zresztą wywodzi się słynna nocna owsianka – aby ją zrobić, trzeba zalać wodą lub mlekiem płatki owsiane i zostawić na noc. Rano płatki są idealnie miękkie i przyjemnie kremowe w smaku. Tu jedna uwaga: nie każdy będzie miał ochotę jeść zimną owsiankę. Namoczone płatki można podgrzać, ale żeby zachować efekt surowych płatków, nie należy zagotowywać nocnej owsianki. Do jakiej temperatury ją podgrzać? Tu można kierować się zasadami diety witariańskiej (raw food lub inaczej surowej diety), która za surowe uznaje produkty przygotowane w temperaturze nie wyższej, niż 47 stopni Celsjusza.

Surowe płatki owsiane są też bardzo dobrym i zdrowym dodatkiem do wszelkiego rodzaju surowych batoników bez pieczenia (wypróbuj nasz przepis na batoniki owsiane). Garść surowych płatków można też dorzucać do koktajli z warzyw i owoców, ale tu jak w przypadku owsianki: warto płatki wcześniej namoczyć.

Co tracisz, gotując płatki owsiane?

Jedną z najgorszych rzeczy, jaką wiele osób robi przyrządzając owsiankę, to gotowanie jej na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. Owsianka zamienia się wówczas w kleistą masę i jednocześnie zwiększa się jej indeks glikemiczny. Gotowanie, jak każda inna obróbka termiczna sprawia, że produkty tracą część cennych składników odżywczych. W przypadku płatków owsianych to głównie witaminy z grupy B.

Źródło: odzywianie.wprost.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...