Tortilla z cukinią i pomidorkami. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”
Tortilla z cukinią i pomidorkami koktajlowymi to potrawa inspirowana kuchnią hiszpańską. Przygotowanie tego dania nie trwa dłużej, niż 30 minut. – Wykorzystujemy tu między innymi cukinię, która jest teraz wszędzie dostępna. Warto wybrać tu młodą cukinię, która nie ma dużych pestek i jest chrupiąca – mówi Leszek Wodnicki.
Jak zrobić tortillę z cukinią?
– Cichy bohater tego dania to ser kozi, ale warto też pamiętać o śmietanie, którą Hiszpanie dodają do tego typu tortilli – radzi kucharz. Obowiązkowym dodatkiem jest cebula. Prosty trik, który sprawi, że idealnie się skarmelizuje, to dodatek masła. Pomidory, które są ważnym składnikiem potrawy, najpierw zapieka się z cukrem solą i oliwą. – Nie pomijajcie też wędzonej papryki, którą na koniec doprawiamy naszą tortillę – podkreśla Leszek Wodnicki.
Przepis: Tortilla z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i serem owczym
Prosta i sycąca tortilla dobra na przystawkę i główne danie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Hiszpańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 100 g pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, cukier trzcinowy
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju
- łyżka masła
- 100 g sera owczego
- 4 jajka
- 100 ml śmietany 18 %
- mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 białej cebuli
- papryka wędzona
- mikroliście
Sposób przygotowania
- Przygotuj składniki
- Zrób pomidorki
- Uszykuj masę jajeczną
- Dodaj ser
- Uszykuj resztę warzyw
- Podsmaż cebulkę z czosnkiem
- Wylej masę z jajek i sera
- Dodaj cukinię i pomidorki
- Upiecz tortillę
- Dodaj ser i paprykę
- Zaserwuj danie
Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.