Tortilla z cukinią i pomidorkami. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”

Dodano:
Tortilla z cukinią Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Tego typu tortille są w Hiszpanii traktowane jako tapas, czyli przystawki, ale przyznam, że ja chętnie zjadam taką tortillę jako danie główne – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis tortillę z cukinią i pomidorkami koktajlowymi specjalnie dla „Wprost”.

Tortilla z cukinią i pomidorkami koktajlowymi to potrawa inspirowana kuchnią hiszpańską. Przygotowanie tego dania nie trwa dłużej, niż 30 minut. – Wykorzystujemy tu między innymi cukinię, która jest teraz wszędzie dostępna. Warto wybrać tu młodą cukinię, która nie ma dużych pestek i jest chrupiąca – mówi Leszek Wodnicki.

Jak zrobić tortillę z cukinią?

– Cichy bohater tego dania to ser kozi, ale warto też pamiętać o śmietanie, którą Hiszpanie dodają do tego typu tortilli – radzi kucharz. Obowiązkowym dodatkiem jest cebula. Prosty trik, który sprawi, że idealnie się skarmelizuje, to dodatek masła. Pomidory, które są ważnym składnikiem potrawy, najpierw zapieka się z cukrem solą i oliwą. – Nie pomijajcie też wędzonej papryki, którą na koniec doprawiamy naszą tortillę – podkreśla Leszek Wodnicki.

Przepis: Tortilla z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i serem owczym

Prosta i sycąca tortilla dobra na przystawkę i główne danie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, cukier trzcinowy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • 100 g sera owczego
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietany 18 %
  • mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 białej cebuli
  • papryka wędzona
  • mikroliście

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składniki
    Uszykuj składniki, jednocześnie rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza.
  2. Zrób pomidorki
    Pomidorki przekrój na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp solą, cukrem i skrop oliwą. Piecz w piekarniku 20 minut w temperaturze 200 st.
  3. Uszykuj masę jajeczną
    Dokładnie roztrzep jajka ze śmietaną. Dodaj sól i pieprz.
  4. Dodaj ser
    Zetrzyj 2/3 sera. Start ser dodaj do masy z jajek i śmietany. Dobrze wszystko wymieszaj.
  5. Uszykuj resztę warzyw
    Cukinię pokrój w cienkie paski, cebulę w plasterki, a czosnek drobno posiekaj.
  6. Podsmaż cebulkę z czosnkiem
    Na oleju przesmaż cebulę. Dodaj masło, a potem czosnek. Smaż, aż cebulka się skarmelizuje (będzie brązowa).
  7. Wylej masę z jajek i sera
    Wlej na cebulkę masę serową i wymieszaj wszystko na patelni.
  8. Dodaj cukinię i pomidorki
    Ułóż na masie plastry cukinii i upieczone połówki pomidorków. Podgrzewaj wszystko kilka minut na małym ogniu (jajka nie mogą się przypalić).
  9. Upiecz tortillę
    Patelnię wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 10 - 12 minut, aż masa się zetnie.
  10. Dodaj ser i paprykę
    Po wyjęciu z piekarnika posyp tortillę wędzona papryką i kawałkami sera.
  11. Zaserwuj danie
    Udekoruj danie ulubionymi kiełkami lub mikroliśćmi i podawaj od razu.

Leszek Wodnicki i jego danie

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.

Źródło: WPROST.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...