Tortilla z cukinią i pomidorkami. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”

Tortilla z cukinią i pomidorkami. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”

Dodano: 
Tortilla z cukinią
Tortilla z cukinią Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Tego typu tortille są w Hiszpanii traktowane jako tapas, czyli przystawki, ale przyznam, że ja chętnie zjadam taką tortillę jako danie główne – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis tortillę z cukinią i pomidorkami koktajlowymi specjalnie dla „Wprost”.

Tortilla z cukinią i pomidorkami koktajlowymi to potrawa inspirowana kuchnią hiszpańską. Przygotowanie tego dania nie trwa dłużej, niż 30 minut. – Wykorzystujemy tu między innymi cukinię, która jest teraz wszędzie dostępna. Warto wybrać tu młodą cukinię, która nie ma dużych pestek i jest chrupiąca – mówi Leszek Wodnicki.

Jak zrobić tortillę z cukinią?

– Cichy bohater tego dania to ser kozi, ale warto też pamiętać o śmietanie, którą Hiszpanie dodają do tego typu tortilli – radzi kucharz. Obowiązkowym dodatkiem jest cebula. Prosty trik, który sprawi, że idealnie się skarmelizuje, to dodatek masła. Pomidory, które są ważnym składnikiem potrawy, najpierw zapieka się z cukrem solą i oliwą. – Nie pomijajcie też wędzonej papryki, którą na koniec doprawiamy naszą tortillę – podkreśla Leszek Wodnicki.

Przepis: Tortilla z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i serem owczym

Prosta i sycąca tortilla dobra na przystawkę i główne danie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, cukier trzcinowy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • 100 g sera owczego
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietany 18 %
  • mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 białej cebuli
  • papryka wędzona
  • mikroliście

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składniki
    Przygotuj składniki
    Uszykuj składniki, jednocześnie rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza.
  2. Zrób pomidorki
    Zrób pomidorki
    Pomidorki przekrój na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp solą, cukrem i skrop oliwą. Piecz w piekarniku 20 minut w temperaturze 200 st.
  3. Uszykuj masę jajeczną
    Uszykuj masę jajeczną
    Dokładnie roztrzep jajka ze śmietaną. Dodaj sól i pieprz.
  4. Dodaj ser
    Dodaj ser
    Zetrzyj 2/3 sera. Start ser dodaj do masy z jajek i śmietany. Dobrze wszystko wymieszaj.
  5. Uszykuj resztę warzyw
    Uszykuj resztę warzyw
    Cukinię pokrój w cienkie paski, cebulę w plasterki, a czosnek drobno posiekaj.
  6. Podsmaż cebulkę z czosnkiem
    Podsmaż cebulkę z czosnkiem
    Na oleju przesmaż cebulę. Dodaj masło, a potem czosnek. Smaż, aż cebulka się skarmelizuje (będzie brązowa).
  7. Wylej masę z jajek i sera
    Wylej masę z jajek i sera
    Wlej na cebulkę masę serową i wymieszaj wszystko na patelni.
  8. Dodaj cukinię i pomidorki
    Dodaj cukinię i pomidorki
    Ułóż na masie plastry cukinii i upieczone połówki pomidorków. Podgrzewaj wszystko kilka minut na małym ogniu (jajka nie mogą się przypalić).
  9. Upiecz tortillę
    Upiecz tortillę
    Patelnię wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 10 - 12 minut, aż masa się zetnie.
  10. Dodaj ser i paprykę
    Dodaj ser i paprykę
    Po wyjęciu z piekarnika posyp tortillę wędzona papryką i kawałkami sera.
  11. Zaserwuj danie
    Zaserwuj danie
    Udekoruj danie ulubionymi kiełkami lub mikroliśćmi i podawaj od razu.

Leszek Wodnicki i jego danie

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.

Czytaj też:
Jedz taką sałatkę na mocne kości. Sekretem jest dodatek odpowiedniego sera
Czytaj też:
Tacos z kurczakiem. Przepis na meksykańskie tortille

Źródło: WPROST.pl