Czarny czosnek zwiększa odporność. Wzbogaca też smak potraw

Dodano:
Czarny czosnek Źródło: Pixabay
Jeśli chcesz w naturalny sposób podnieść odporność organizmu, jedz czarny czosnek. Warto dodawać go do potraw również ze względu na walory smakowe. Zobacz, co to jest czarny czosnek i jak go wykorzystać w kuchni.

Czarny czosnek powstaje ze świeżego białego czosnki (Allium sativum L.), który poddaje się procesowi fermentacji w temperaturze ok. 70℃. Na ten pomysł po raz pierwsi wpadli Koreańczycy. Czarny czosnek różni się od białego nie tylko kolorem, ale też smakiem. Nie pozostawia również charakterystycznego zapachu w ustach, jaki mamy po zjedzeniu białego czosnku i jest lekkostrawny. Można więc spożywać go bez obaw nawet w większych ilościach.

Jak czarny czosnek działa na zdrowie?

Czarny czosnek ma wiele prozdrowotnych właściwości, gdyż pod wpływem fermentacji substancje aktywne zawarte w warzywie stają się lepiej przyswajalne. Chociaż w czarnym czosnku jest mniejsza niż w białym zawartość allicyny, odpowiadającej za bakteriobójcze i antywirusowe działanie tego warzywa, to wykazuje silniejszą stymulację układu odpornościowego. Dzieje się tak za sprawą zawartych w nim przeciwutleniaczy, a szczególnie s-allilocysteiny (SAC), należącej do najważniejszych aktywnych substancji zawartych w czarnym czosnku. Dlatego spożywanie tej wersji tego warzywa zalecane jest, szczególnie jesienią, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Wzmocnienie odporności zapobiega również wystąpieniu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów.

Wśród innych właściwości czarnego czosnku wymienia się również działanie:

Czarny czosnek wzbogaca smak potraw

Czarny czosnek ceniony jest za walory smakowe. Stanowi popularną przyprawę w koreańskiej kuchni. Jego smak określany jest jako niepowtarzalny (umami). Koreańczycy twierdzą, że przypomina połączenie suszonej śliwki z espresso i octem balsamicznym z wyczuwalną anyżową nutą. Ponadto czarny czosnek jest miękki i aromatyczny, dzięki czemu daje się łatwo rozsmarować. Idealnie nadaje się więc do smarowania nim pieczywa czy grzanek. Można też natrzeć nim mięso, świetnie komponuje się zwłaszcza z drobiem, ale także z rybami. Wzbogaca też smak sos do makaronów oraz zup. Pasują do niego takie przyprawy jak: kolendra i sezam.

Czarny czosnek można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, przez internet, a także w niektórych supermarketach. Niektórzy próbują zrobić go domową metodą, jednak nie jest to zalecane, gdyż aby sfermentował, trzeba zapewnić mu odpowiednią temperaturę przez okres dwóch miesięcy, inaczej może zgnić.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...