Deser z kardamonem odchudza i przeciwdziała zaparciom. Poznaj przepis
Kardamon coraz częściej gości w polskiej kuchni. I dobrze. Ta niepozorna przyprawa wywiera bowiem bardzo pozytywny wpływ na organizm. W medycynie naturalnej wykorzystuje się go w leczeniu dolegliwości gastrycznych, takich jak wzdęcia, nudności, zaparcia czy bóle brzucha. Działa bowiem rozkurczowo. Wykazuje również właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. W rezultacie wspomaga organizm w walce z infekcjami.
Kardamon docenią również osoby, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy. Przyprawa przyspiesza przemianę materii, a co za tym idzie usprawnia proces spalania kalorii. Stymuluje metabolizm poprzez podwyższanie temperatury ciała. Jednocześnie ułatwia usuwanie toksyn z organizmu i poprawia ukrwienie tkanek. Kardamon zawiera też wiele cennych antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia.
Jak zrobić deser z kardamonem?
Przepis jest prosty i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Jego przygotowanie zajmuje zwykle nie więcej niż 30 minut. Poniżej przedstawiamy jedną z możliwych wersji deseru z kardamonem.
Przepis: Deser z kardamonem
Deser z kardamonem możesz przygotować w kilku różnych wersjach. Nasza propozycja to wariant z kaszą jaglaną, jogurtem i malinami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 3
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej
- 500 g jogurtu greckiego
- szczypta kardamonu
- garść malin (lub innych owoców) – mogą być mrożone
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- szczypta mielonego cynamonu
- 500 ml mleka
- 3 łyżeczki cukru waniliowego lub miodu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kaszy jaglanejPrzepłucz kilka razy kaszę jaglaną na sitku (dopóki woda nie będzie przezroczysta i przełóż ją do garnka. Następnie zalej kaszę dowolnym mlekiem (krowim, roślinnym etc.). Gotuj całość na dużym ogniu. Mieszaj kaszę podczas gotowania, by się nie przypaliła. Gdy mleko się zagotuje, zmniejsz moc palnika. Kasza powinna być gotowa po około 15 minutach.
- Przygotowanie deseruUgotowaną do miękkości kaszę połącz z cukrem, kardamonem i cynamonem. Rozgnieć w osobnej miseczce maliny. Weź wysokie naczynie i układaj poszczególne składniki warstwami. Możesz zacząć od malin, potem jogurt, kasza jaglana, maliny, jogurt. Kolejność i proporcje poszczególnych składników zależą od osobistych preferencji. Całość możesz posypać wiórkami czekolady.
- Podawanie deseru (wersja druga)Możesz wymieszać jogurt, kaszę jaglaną i przyprawy, a na wierzch powstałej mieszanki położyć mus z malin lub innych owoców (wybór należy do ciebie.
Deser możesz przygotować na bazie różnych składników. Kaszę jaglaną zastąpić płatkami owsianymi, a owoce – posiekanymi orzechami włoskimi, a zamiast gorzkiej czekolady użyć kakao. Wszystko zależy od tego, co najbardziej lubisz i jakie składniki masz w swojej kuchni. Jeśli nie lubisz zbyt słodkich deserów, wykorzystaj jedynie jogurt, cynamon i kardamon. Poeksperymentuj z ulubionymi smakami i zaskocz bliskich, nietuzinkową, zdrową przekąską. Jeśli nie masz pod ręką mielonego kardamonu, wykorzystaj ten w ziarnach i samodzielnie rozdrobnij go w młynku lub moździerzu.
Jak jeszcze wykorzystać kardamon w kuchni?
Przyprawa świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do deserów, ale również napojów. Kardamon tworzy idealne połączenie z kawą. Dzięki niemu „mała czarna” zyskuje ciekawy, orientalny smak. Wzmacnia swoje pobudzające właściwości, a jednocześnie odchudza. Wystarczy już niewielka szczypta przyprawy, by odczuć różnicę i wspomóc działanie układu trawiennego, a także pozbyć się wielu przykrych dolegliwości gastrycznych.