Najlepsze pieczone ziemniaki z gzikiem. Byliśmy zaskoczeni tym, co kucharz zrobił podczas pieczenia

Dodano:
Pieczone ziemniaki z gzikiem Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Pieczone ziemniaki z gzikiem (albo jak by powiedziano w Wielkopolsce – pyry z gzikiem) to proste i bardzo sycące danie, które możecie zjeść na obiad. Nas zaskoczył sposób pieczenia ziemniaków przez kucharza Leszka Wodnickiego, który przygotował przepis specjalnie dla „Wprost”.

– Jedzmy jak najwięcej ziemniaków! Są lekkostrawne i wbrew pozorom same w sobie nie tuczą, to wszystko zależy od dodatków, a tu mamy przede wszystkim twaróg i jogurt – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. Nas pieczone ziemniaki z gzikiem w tym wydaniu urzekły lekkością i niezwykłym smakiem samych ziemniaków. Okazało się, że sekret tkwi w odpowiednim pieczeniu.

Pyry z gzikiem – jak dobrze upiec ziemniaki?

– Moi koledzy kucharze z Wielkopolski bardzo często przyrządzają to danie. Taki jeden ziemniak jest naprawdę sycący i śmiało można podać go jako danie obiadowe – mówi Leszek Wodnicki. Warto wybrać ziemniaki przeznaczone do pieczenia (może to być po prostu typ B, ale w wielu marketach takie ziemniaki są oznaczone jako najlepsze do pieczenia).

Przed pieczeniem ziemniaki trzeba ponakłuwać. Można to zrobić widelcem albo patyczkiem do szaszłyków. – Nakłuwanie sprawi, że ziemniaki szybciej nam się upieką, a z drugiej strony masło, które jest tu nośnikiem smaku, doskonale w nie wnika – tłumaczy Leszek Wodnicki. I rzeczywiście – ta rzecz, która nas zaskoczyła – czyli smarowanie ziemniaków masłem w połowie pieczenia, dała niesamowity efekt: ziemniaki są aromatyczne, idealnie upieczone, skórka jest lekko pomarszczona i wygląda niezwykle apetycznie.

Zawsze na koniec naszego spotkania z Leszkiem Wodnickim próbujemy gotowego dania i dzielimy się wrażeniami. Tym razem przez kilka minut nie mówiliśmy nic – po prostu jedliśmy! I bardzo wam pieczone ziemniaki z gzikiem polecamy.

Przepis: Pieczone ziemniaki z gzikiem (pyry z gzikiem)

Najprostsze danie z ziemniaków i sera – idealne na obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1/2 kostki masła
  • 500 g twarogu półtłustego
  • jogurt naturalny
  • szczypiorek
  • sól morska
  • pieprz
  • opcjonalnie: olej szczypiorkowy

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składniki
    Wybierz ziemniaki przeznaczone do pieczenia (najlepsze będą ziemniaki typu B).
  2. Upiecz ziemniaki
    Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Przygotuj kratkę do pieczenia, którą ułóż na blasze. Ponakłuwaj ziemniaki widelcem lub patyczkiem, połóż na kratce i piecz przez 25 minut, aż skórka będzie miękka.
  3. Posmaruj ziemniaki masłem
    Po 25 minutach pieczenia posmaruj pędzelkiem ziemniaki masłem i posyp solą morską. Piecz przez kolejne 25 minut aż będą miękkie.
  4. Przygotuj gzik
    Wymieszaj jogurt z serem. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Nałóż ser do ziemniaków
    Po upieczeniu przekrój ziemniaka na pół (ale nie do końca), dodaj do środka masło i gzik.
  6. Podaj danie
    Posyp ziemniaki szczypiorkiem i polej oliwą szczypiorkową (oliwy smakowe możesz zrobić samodzielnie).

Pieczone ziemniaki z gzikiem

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...