– Jedzmy jak najwięcej ziemniaków! Są lekkostrawne i wbrew pozorom same w sobie nie tuczą, to wszystko zależy od dodatków, a tu mamy przede wszystkim twaróg i jogurt – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. Nas pieczone ziemniaki z gzikiem w tym wydaniu urzekły lekkością i niezwykłym smakiem samych ziemniaków. Okazało się, że sekret tkwi w odpowiednim pieczeniu.
Pyry z gzikiem – jak dobrze upiec ziemniaki?
– Moi koledzy kucharze z Wielkopolski bardzo często przyrządzają to danie. Taki jeden ziemniak jest naprawdę sycący i śmiało można podać go jako danie obiadowe – mówi Leszek Wodnicki. Warto wybrać ziemniaki przeznaczone do pieczenia (może to być po prostu typ B, ale w wielu marketach takie ziemniaki są oznaczone jako najlepsze do pieczenia).
Przed pieczeniem ziemniaki trzeba ponakłuwać. Można to zrobić widelcem albo patyczkiem do szaszłyków. – Nakłuwanie sprawi, że ziemniaki szybciej nam się upieką, a z drugiej strony masło, które jest tu nośnikiem smaku, doskonale w nie wnika – tłumaczy Leszek Wodnicki. I rzeczywiście – ta rzecz, która nas zaskoczyła – czyli smarowanie ziemniaków masłem w połowie pieczenia, dała niesamowity efekt: ziemniaki są aromatyczne, idealnie upieczone, skórka jest lekko pomarszczona i wygląda niezwykle apetycznie.
Zawsze na koniec naszego spotkania z Leszkiem Wodnickim próbujemy gotowego dania i dzielimy się wrażeniami. Tym razem przez kilka minut nie mówiliśmy nic – po prostu jedliśmy! I bardzo wam pieczone ziemniaki z gzikiem polecamy.
Przepis: Pieczone ziemniaki z gzikiem (pyry z gzikiem)
Najprostsze danie z ziemniaków i sera – idealne na obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 6 dużych ziemniaków
- 1/2 kostki masła
- 500 g twarogu półtłustego
- jogurt naturalny
- szczypiorek
- sól morska
- pieprz
- opcjonalnie: olej szczypiorkowy
Sposób przygotowania
- Uszykuj składniki
- Upiecz ziemniaki
- Posmaruj ziemniaki masłem
- Przygotuj gzik
- Nałóż ser do ziemniaków
- Podaj danie
Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.Czytaj też:
Śniadanie mocy, czyli jajka farmerskie. Nie czuliśmy głodu aż do obiaduCzytaj też:
Pomarszczone ziemniaczki wyglądają jak z ogniska. Jak zrobić papas arrugadas?