Twaróg to jeden z najczęściej zalecanych produktów, niemal we wszystkich dietach. Jest ponadto niskokaloryczny. W 100 g tego produktu znajdują się zaledwie 84 kalorie. Po twaróg mogą wiec sięgać osoby, z nadwagą, które chciałyby zrzucić kilka kilogramów. Najlepszy w takim przypadku jest chudy twaróg. Ponadto twaróg ma niski indeks glikemiczny (IG 30) i dlatego też bez obaw może być spożywany przez osoby zmagające się z cukrzycą.
Jedzenie twarogu przynosi korzyści dla zdrowia
Twaróg stanowi dobre źródło białka, witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim cenne witaminy A i E oraz witaminy z grupy B (B 2, B 12, B 4), które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Witamina B12 wspomaga ponadto produkcję czerwonych krwinek, wspiera syntezę serotoniny oraz dopaminy i pomaga zmniejszyć zbyt wysoki poziom „złego” cholesterolu we krwi. Ze składników mineralnych warto wymienić: sód, fosfor, potas, wapń i magnez.
W twarogu zawarta jest również lizyna, czyli aminokwas egzogenny, który zapobiega zmęczeniu, wspomaga koncentrację, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz nadciśnienia. Produkt ma też w składzie cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6, które wspierają układ sercowo-naczyniowy. Jeśli domowy twaróg przygotujemy na bazie kefiru, wzbogacimy go również o cenne właściwości tego produktu. Kefir to napój bogaty w mikroelementy, które korzystnie na kondycję jelit. Zawiera bowiem bakterie, które pozwalają zachować mikroflorę jelitową w dobrym stanie i oczyszczają organizm z toksyn.
Domowy twaróg z mleka i kefiru
Przepis: Domowy twaróg z mleka i kefiru
Zdrowe danie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 2,5-3 l mleka o zawartości tłuszczu 3 proc.,
- 0,5 l kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania
- Podgrzej mlekoMleko wlej do dużego garnka i podgrzewaj przez kilka minut na średnim ogniu. Gdy będzie ciepłe, możesz zmniejszyć moc palnika do minimum.
- Dodaj kefirDodaj kefir, jogurt lub maślankę i wymieszaj łagodnie. Całość podgrzej do momentu, aż zauważysz oddzielającą się serwatkę. Zbierz ją łyżką cedzakową.
- Odsącz serZawartość garnka przełóż na sito wyłożone gazą.
- Schłodź twarógWłóż twaróg na kilka godzin do lodówki. Podawaj z pieczywem.
Zastosowanie twarogu w kuchni
Twaróg warto łączyć ze świeżymi warzywami jak np.: rzodkiewka, papryka czy szczypiorek oraz owocami, np.:awokado czy malinami. Doskonale smakują też pasty z twarogu i ryb np. makreli czy sardynek. Zwolennicy słodkich smaków mogą dodać do niego dżemu lub miodu.
Czytaj też:
Co daje jedzenie białkowo-tłuszczowych śniadań? Dowiedz się, jak je skomponowaćCzytaj też:
Ten napój oczyści jelita w jeden dzień. Wypróbuj jednodniową dietę oczyszczającą