Ten rodzaj sałaty można jeść na ciepło. Zobacz, jak zrobić z niej sałatkę Cezar

Dodano:
Sałata rzymska Źródło: Shutterstock
Sałata rzymska to jedna z odmian zielonej sałaty. Poznamy ją po ciemnozielonych liściach, które tworzą zwarte i wydłużone główki. Sałata rzymska była uprawiana i wykorzystywana w starożytności do celów leczniczych. Jest to odmiana sałaty, którą możemy spożywać nie tylko na surowo, ale także po obróbce termicznej. Połówki sałaty rzymskiej możemy np. zapiec w piekarniku lub usmażyć na maśle z różnymi dodatkami.

Sałata rzymska ma wysokie wartości odżywcze, jest krucha i ma delikatny, słodkawy smak. Dostępna jest w sklepie przez cały rok, co sprawia, że możemy wzbogacić nią codzienne menu, ciesząc się smakiem zdrowych i pożywnych potraw. Sprawdź, dlaczego warto włączyć sałatę rzymską do swojej diety oraz jak wykorzystać jej wartości odżywcze w kuchni, przygotowując przystawki, dania główne oraz przekąski.

Dlaczego warto jeść sałatę rzymską?

W porównaniu do innych sałat sałata rzymska dostarcza więcej cennych składników odżywczych. Różni się także pod względem smaku – który jest słodkawy i bardzo delikatny.

Sałata rzymska ma niską kaloryczność, stanowi źródło białka roślinnego oraz jest bogata w witaminy i składniki mineralne – 100 g sałaty rzymskiej zaspokaja 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę A i K, ponad 40% dziennego zapotrzebowania na witaminę C i foliany oraz około 10% dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B. Witaminy te mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, skórę, wzrok, kości, krzepnięcie krwi i metabolizm.

W sałacie rzymskiej znajdują się minerały – np. wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas, cynk – które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, nerwów, serca, naczyń krwionośnych i przebiegu procesów krwiotwórczych.

Co więcej, sałata rzymska jest bogata w błonnik pokarmowy, który reguluje procesy trawienne, zapobiega zaparciom i obniża poziom cholesterolu. Ta odmiana zielonej sałaty zawiera także naturalne antyoksydanty – stanowi źródło beta-karotenu i chlorofilu, które chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, zapobiegają stanom zapalnym i rozwojowi chorób przewlekłych.

Z czym podawać sałatę rzymską?

Sałata rzymska może być serwowana na surowo np. jako dodatek do kanapek i sałatek oraz na ciepło. Można ją smażyć, piec i grillować. Smak ciepłej sałaty rzymskiej doskonale komponuje się ze smakiem serów, zwłaszcza pleśniowych. To, w jaki sposób wykorzystamy żywieniowy potencjał sałaty rzymskiej, zależy od naszej kreatywności. Ta odmiana sałaty może stanowić składnik dań warzywnych i dań z mięsem. Zobacz, jak zrobić sałatkę Cezar z kurczakiem.

Sałatka z sałatą rzymską

Jednym z najbardziej popularnych przepisów z sałatą rzymską jest pyszna i pożywna sałatka Cezar. I choć pierwotnie było to danie bez mięsa, to teraz najpopularniejsza wersja tej sałatki zawiera kawałki pieczonego kurczaka. Niezmienne są jednak składniki w postaci grzanek, parmezanu i sosu Cezar. Zobacz, jak zrobić popularną na całym świecie sałatkę Cezar z kurczakiem.

Przepis: Sałatka Cezar z kurczakiem

Sałatka Cezar z kawałkami kurczaka jest jednym z najbardziej popularnych przepisów z sałatą rzymską. Jest pyszna i pożywna. Podaje się ją z dodatkiem grzanek, parmezanu i sosu Cezar.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1/2 główki sałaty rzymskiej
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • bagietka lub inne pieczywo na grzanki, których
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj kawałki kurczakaFilet z kurczaka usmaż na patelni grillowej lub zwykłej. Dopraw mięso solą i pieprzem.
  2. Usmaż grzankiGdy filet będzie złocisty, na tej samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę bagietkę lub inne pieczywo pszenne. Smak grzanek możesz podbić, smażąc je z odrobiną czosnku.
  3. Przygotuj sosZąbek czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu: majonezem, musztardą, sokiem z cytryny i sosem. Worcestershire. Doprawić całość do smaku solą i pieprzem.
  4. Połącz składniki na sałatkęSałatę rzymską umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki oraz wymieszaj z połową sosu. Na sałatę wyłóż pokrojonego na kawałki kurczaka. Danie polej drugą polową sosu i posyp tartym parmezanem oraz grzankami.

Ogromną popularnością cieszą się także inne sałatki z sałatą rzymską w roli głównej np.:

  • sałatka z awokado i pomidorami,
  • sałatka z makaronem i tuńczykiem,
  • sałatka z burakami i fetą,
  • sałatka z owocami i orzechami.

Jak już zostało wspomniane, sałatę rzymską możemy również serwować na ciepło, np. smażąc jej liście na maśle i podając z oscypkiem oraz żurawiną, a także zapiekając w piekarniku z serem z przerostem niebieskiej pleśni.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...