Jedna z najbardziej znanych sałatek świata. Lubię ją modyfikować. Poznaj moje patenty

Jedna z najbardziej znanych sałatek świata. Lubię ją modyfikować. Poznaj moje patenty

Dodano: 
Sałatka Cezar z kurczakiem
Sałatka Cezar z kurczakiem Źródło: Shutterstock / Foodio
Sałatka Cezar to jeden z najpopularniejszych przepisów na świecie. W oryginalnej wersji to prosta kompozycja na bazie sałaty lodowej, grzanek, sera parmezan i sosu.

Choć w oryginalnej recepturze tej popularnej sałatki nie ma mięsa, to współcześnie najczęściej serwowana jest sałatka Cezar z kawałkami kurczaka. Jednak w daniu tym najlepsze jest to, że można je łatwo dostosowywać do własnych upodobań smakowych i potrzeb dietetycznych. Zachęcam do eksperymentowania z różnymi składnikami, aby stworzyć unikalny wariant. Na liście moich ulubionych wariacji sałatki Cezar w wersji bez kurczaka znajdują się takie dodatkowe składniki:

  • Awokado – dodaję je w plasterkach lub pokrojone w kostkę. Dzięki temu sałatka zyskuje składnik o kremowej teksturze, który jest źródłem zdrowego tłuszczu.
  • Grillowana papryka – najczęściej wybieram paprykę żółtą (choć i czerwona się sprawdzi). Warzywo to dodaje sałatce nie tylko koloru, ale także słodkiego smaku i delikatnego aromatu.
  • Gruszka lub mango – dzięki dodaniu tych owoców pokrojonych w kostkę sałatka zostaje złamana słodkim smakiem i jest bardziej soczysta. Te owoce są też bardzo lubiane przez moje dzieci.
  • Kiełki roślinne – polecam kiełki brokułu, rzodkiewki i lucerny. Są nie tylko istną bombą witaminową. Zawierają też dużą ilość minerałów i nadają sałatce wyjątkowej chrupkości.
  • Prażona ciecierzyca – nadaje sałatce chrupkości i lekko orzechowego smaku.

Poznaj przepis na najpopularniejszą wersję sałatki Cezar i zmodyfikuj go według uznania.

Przepis: Sałatka Cezar z kurczakiem

Sałatka Cezar z kawałkami kurczaka jest jednym z najbardziej popularnych przepisów z sałatą rzymską. Jest pyszna i pożywna. Podaje się ją z dodatkiem grzanek, parmezanu i sosu Cezar.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1/2 główki sałaty rzymskiej
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • bagietka lub inne pieczywo na grzanki, których
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj kawałki kurczakaFilet z kurczaka usmaż na patelni grillowej lub zwykłej. Dopraw mięso solą i pieprzem.
  2. Usmaż grzankiGdy filet będzie złocisty, na tej samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę bagietkę lub inne pieczywo pszenne. Smak grzanek możesz podbić, smażąc je z odrobiną czosnku.
  3. Przygotuj sosZąbek czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu: majonezem, musztardą, sokiem z cytryny i sosem. Worcestershire. Doprawić całość do smaku solą i pieprzem.
  4. Połącz składniki na sałatkęSałatę rzymską umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki oraz wymieszaj z połową sosu. Na sałatę wyłóż pokrojonego na kawałki kurczaka. Danie polej drugą polową sosu i posyp tartym parmezanem oraz grzankami.

Ciekawą wariacją na sałatkę Cezar jest podanie jej, zamiast z kurczakiem – ze smażonymi (lub grillowanymi) krewetkami. W tym celu zamiast filetu z piersi kurczaka wykorzystaj 150 gramów krewetek. Rozgrzej patelnię na palniku średniej mocy lub ogniu i dodaj odrobinę oleju lub masła klarowanego. Smaż krewetki przez 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się różowe. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw na bok i dodaj do sałatki. Najlepiej smażyć krewetki bezpośrednio przed podaniem dania.

Ważne! Sałatkę Cezar jedz od razu po zrobieniu, ponieważ sałata i grzanki najlepiej smakują, gdy są świeże i chrupiące.

Co zrobić, by uczynić sałatkę Cezar bardziej zdrową i zbilansowaną?

Sałatka Cezar może być częścią zdrowej diety. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka kwestii, które pozwolą wyeliminować poniższe wady tego dania:

  • Tradycyjny sos Cezar może być bogaty w kalorie i tłuszcze, zwłaszcza jeśli zawiera dużą ilość majonezu, parmezanu i oliwy z oliwek. Warto więc zadbać o umiarkowaną ilość sosu w sałatce.
  • Sos Worcestershire i parmezan są często słone, co może przyczynić się do nadmiernego spożycia soli. Szczególnie ostrożne powinny być osoby z nadciśnieniem lub problemami z sercem.
  • Grzanki mogą być bogate w węglowodany i tłuszcze, szczególnie jeśli są smażone lub mają dodatki smakowe.

Aby uczynić sałatkę Cezar bardziej zbilansowanym posiłkiem, przede wszystkim:

  • Ogranicz ilość sosu Cezar lub użyj wersji o niskiej zawartości tłuszczu (np. zastępując część majonezu jogurtem naturalnym o obniżonej zawartości tłuszczu).
  • Wybierz chude źródło białka (dobrym wyborem są: pierś z kurczaka, grillowane krewetki lub tofu).
  • Użyj pełnoziarnistych grzanek lub zastąp je chrupiącym warzywnym dodatkiem. Ja polecam smażoną lub prażoną ciecierzycę – doda sałatce chrupkości, a do tego jest źródłem białka i błonnika.
  • Dodaj więcej warzyw, takich jak pomidory, ogórki czy papryka, aby wzbogacić sałatkę w błonnik i witaminy.

Czytaj też:
Najzdrowsza sałatka świata. Ma tylko cztery składniki
Czytaj też:
To najzdrowsza sałatka z jajek. Zrobisz ją w 15 minut