W przepisie na pastę jajeczną wprowadziłam małą zmianę, a zyskałam wiele. Polecam nową recepturę
Uwielbiam pastę jajeczną do kanapek – szczególnie na niedzielne śniadanie. Cenią ją sobie za prostotę, smak oraz możliwość szybkiego przygotowania pożywnego posiłku. W moim przepisie zawsze obecny był majonez, ponieważ sprawiał, że smarowidło było kremowe i miało bardziej wyrazisty smak. Jednak ze względów zdrowotnych majonez musiał zniknąć z mojego jadłospisu. Patent, by zastąpić go w paście jajecznej jogurtem greckim sprzedała mi dietetyczka. Postanowiłam go wypróbować i okazało się, że to strzał w dziesiątkę. Jest nie tylko zdrowsza, ale ma delikatniejszy smak, więc moje dzieci zdecydowanie wolą tę wersję. Zobacz, jak zrobić pastę jajeczną bez majonezu.
Przepis: Pasta jajeczna ze szczypiorem
Pasty kanapkowe można zrobić w wielu wariantach. Ja polecam pastę jajeczną w wersji bez majonezu. Jest pyszna i zdrowsza od tradycyjnego smarowidła do pieczywa.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- GotowanieUgotuj jajka na twardo. Zazwyczaj zajmuje to około 9-10 minut – licząc od momentu, gdy woda zaczyna wrzeć. Po ugotowaniu ostudź je pod zimną wodą, a następnie obierz ze skorupek.
- KrojeniePokrój jajka na drobne kawałki lub ugnieć widelcem, ale do takiej konsystencji, by wyczuwalne były grudki. Pasta nie musi być idealnie gładkie, chyba że preferujesz taką konsystencję.
- MieszanieW misce wymieszaj posiekane jajka z jogurtem greckim (opcjonalnie możesz użyć jogurt naturalny). Dodaj bardzo drobno posiekaną małą cebulę oraz szczypiorek. Dopraw pastę solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Zanim przystąpisz do robienia smarowidła, sprawdź trik, który ułatwi ci życie i przyspieszy zrobienie pasty jajecznej: Poradnik. Jak łatwo i szybko obrać jajka.
Pastę jajeczną możesz schłodzić w lodówce przed podaniem, aby smaki się lepiej połączyły, lub spożywać od razu. Najlepiej smakuje rozsmarowana na ulubionym pieczywie. Możesz łączyć ją również z warzywami. Ja najczęściej dodaję drobno pokrojonego ogórka kiszonego. Pycha!
Pasta jajeczna z jogurtem greckim ma trochę lżejszą i mniej gęstą konsystencję niż wersja z majonezem, bo choć jogurt ten jest gęsty, to nie jest tak oleisty jak majonez. Dodatkowo zamiana tych składników jest korzystna dla zdrowia. Naturalny jogurt grecki jest zdrowszą alternatywą dla majonezu – zawiera mniej tłuszczu i jest bogaty w białko.
Ostatnio odkryłam też przepis mojej koleżanki na pastę z kanapkową z czerwonej fasoli. Ma genialny smak i robię ją dosłownie w kilka minut.