Odkryłam smak kakao na nowo. Dodałam dwa nietypowe składniki, efekt mnie zaskoczył

Dodano:
Kakao Źródło: Shutterstock
Kakao nie jest tak popularne, jak kawa czy herbata. Ja też nie byłam wielką fanką tego napoju w jego tradycyjnej odsłonie. Dlatego postanowiłam „podkręcić” nieco standardową wersję. Dzięki temu kakao smakuje o niebo lepiej. Co więcej, zyskuje wiele cennych właściwości.

Kakao świetnie współgra z wieloma składnikami. Klasyczną wersję napoju przygotowuje się z dodatkiem mleka krowiego lub napoju roślinnego oraz cukru bądź miodu. Nierzadko ląduje w nim również cynamon. Korzenna przyprawa zwykle kończy listę składników potrzebnych do zrobienia pysznego kakao, ale nie w moim przypadku. Ja wzbogacam ją jeszcze o dwie pozycje. I nie żałuję, ponieważ nie tylko poprawiają smak napoju, ale wychodzą na dobre mojej sylwetce.

Jak podkręcić smak kakao?

Jedną z moich „tajnych broni” w przygotowywaniu kakao jest tahini, czyli pasta powstała z mielonych ziaren łuskanego bądź nieoczyszczonego sezamu. Greczynki dodają tahini do kawy, ale świetnie komponuje się ono również z kakao. Dzięki niej napój zyskuje niepowtarzalny aromat, smak oraz cenne właściwości. Tahina ma w swoim składzie wapń, magnez, żelazo cynk, witaminy z grupy A, a także zdrowe kwasy tłuszczowe. Pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego. Poprawia pamięć i koncentrację. Reguluje ciśnienie tętnicze krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Poza tym redukuje poziom „złego cholesterolu” (frakcji LDL) i wspiera organizm w walce z infekcjami. Niweluje stany zapalne.

Kolejny dodatek mojego kakao to mielony kardamon. Przyprawa doskonale łączy się z pozostałymi składnikami i sprawia, że napój nabiera cytrusowo-imbirowego posmaku i zyskuje jeszcze więcej antyoksydacyjnej mocy. Chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Innymi słowy, zapewnia równowagę między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami. Gdy pierwsze związki zaczynają przeważać nad drugimi dochodzi do wielu negatywnych zjawisk w organizmie, takich jak przedwczesne starzenie się komórek.

Ile kardamonu i tahini dodać do kakao? Proporcje poszczególnych składników zależą od twoich indywidualnych preferencji. Ja stosuję je z umiarem – tak, by żadna przyprawa nie zdominowała napoju. Wykorzystuję jedną łyżeczkę pasty i szczyptę kardamonu na 250 ml gotowego kakao. Tyle w zupełności wystarcza, by wzbogacić jego smak. Pamiętaj o jednej ważnej kwestii – nawet zdrowe produkty używane w zbyt dużych ilościach mogą zaszkodzić.

Kakao z tahini i kardamonem a odchudzanie

Kakao w podkręconej wersji może wspomóc proces zrzucania nadprogramowych kilogramów. Pasta tahini zawiera błonnik, który hamuje apetyt i przedłuża uczucie sytości po posiłku, dzięki czemu zapobiega podjadaniu oraz dostarczaniu organizmowi niepotrzebnych kalorii. Jednocześnie przyspiesza przemianę materii. Podobne działanie wykazują kardamon i cynamon. Nie zapominaj jednak, że odchudzanie zależy nie tylko diety. Duże znaczenie dla powodzenia całego przedsięwzięcia ma również aktywność fizyczna.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...