Nie piekę już szarlotki w piekarniku. Znalazłam inny patent na pyszne ciasto z jabłkami
Szarlotka to nie tylko prosty, szybki i pyszny deser. Jest również tani. Można go przygotować na wiele różnych sposobów – z bezą, budyniem, kruszonką, czerstwym chlebem etc. Warto jednak poeksperymentować nie tylko ze składem wypieku, ale również sposobami jego przyrządzania. Mam na myśli metodę obróbki termicznej ciasta – zamieńcie piekarnik na inny łatwo dostępny sprzęt.
Nietypowy patent na zrobienie szarlotki
Pieczenie to nie jedyny sposobów przygotowywania szarlotki. Jeśli chcecie szybko przygotować ciasto z jabłkami, zamieńcie piekarnik na patelnię. Deser na tym w żaden sposób nie ucierpi. Będzie pyszne, aromatyczne i pełne smaku. Zobaczcie, jak je zrobić krok po kroku.
Przepis: Szarlotka bez pieczenia
Ten deser to doskonała alternatywa dla klasycznie przygotowywanego ciasta z jabłka. Jest proste i aromatyczne. A w dodatku obłędnie pyszne.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 18 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 jajko
- 250 g mąki
- 20 g cukru
- 45 ml oleju
- 5 g proszku do pieczenia
- 30 g masła
- 2 jabłka
- 175 ml mleka
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówObierzcie jabłka ze skórki, usuńcie z nich gniazda nasienne i pokrójcie owoce na mniejsze kawałki (niezbyt drobno). Ubijcie jajka z cukrem. Do powstałej masy dodajcie mleko i olej. Dodajcie też proszek do pieczenia i mąkę. Połączcie wszystkie składniki za pomocą miksera.
- Przygotowanie szarlotkiRoztopcie masło na patelni i podsmażcie na nim jabłka. Gdy owoce zaczną się rumienić na patelnię wlejcie przygotowane wcześniej ciasto. Powinno pokryć całą powierzchnię patelni. Zmniejszcie moc palnika i smażcie całość pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie odwróćcie ciasto (możecie wykorzystać do tego celu przykrywkę) i smażcie je z drugiej strony przez kolejne 8 minut (pod przykryciem). Gotowe ciasto zdejmijcie z patelni.
Jak podawać szarlotkę bez pieczenia?
Szarlotkę bez pieczenia możecie serwować tak samo, jak standardową, pieczoną odsłonę wypieku. Deser świetnie komponuje się z bitą śmietaną, lodami albo sosem czekoladowym. Pamiętajcie, że tego typu dodatki podnoszą kaloryczność ciasta. Jeśli chcecie je nieco „odchudzić” sięgnijcie po świeże sezonowe owoce albo domowy cukier waniliowy dla diabetyków i osób na diecie. Świetnie smakuje i ma 40 procent mniej kalorii niż tradycyjny cukier.
Szarlotka bez pieczenia – wskazówki
W szarlotce bez pieczenia najlepiej sprawdzą się odmiany o kwaśnym smaku, na przykład antonówka czy szara reneta. Zrównoważą słodycz ciasta i ewentualnych dodatków. Warto wykorzystać również owoce z odmiany ligol. Mają słodko-kwaśny smak i są dość twarde. Dzięki temu nie rozpadną się zbyt szybko podczas smażenia. A jeśli nie macie zbyt wiele czasu na przygotowywanie szarlotki, sięgnijcie po ciasto francuskie. Wystarczy przykryć nim jabłka i poczekajcie aż się zarumieni. Potem odwróćcie ciasto.