Ekspresowa szarlotka z kubka. Przepis na pyszny deser dla zabieganych

Dodano:
Szarlotka w kubku Źródło: Rimma_Bondarenko/ Getty Images
Szarlotka gotowa w mniej niż 10 minut? To możliwe. Ta  nieco „oszukana” wersja ciasta z jabłkami z pewnością przypadnie do gustu wszystkim osobom, które nie mają zbyt wiele wolnego czasu albo nie lubią spędzać go w kuchni. Zobaczcie, jak przygotować ten błyskawiczny deser.

Szarlotka niejedno na imię. W sieci można znaleźć mnóstwo receptur na ciasto z jabłkami. Nie wszystkie wymagają dużego wysiłku i zaangażowania ze strony kucharza. Nie potrzeba nawet kulinarnego doświadczenia, by je przygotować. Najlepszym dowodem na potwierdzenie tej tezy jest szarlotka w kubku. To błyskawiczny i banalnie prosty deser. Świetnie się sprawdzi, gdy nagle dopadnie was ochota na coś słodkiego. Zrobicie go dosłownie w kilka minut.

Przepis: Ekspresowa szarlotka w kubku

To idealny deser dla zabieganych. Smakuje obłędnie, a nie wymaga dużo pracy. Zrobicie go w kilka minut.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
6 min.
Czas gotowania
3 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 50 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 45 ml mleka
  • 45 ml oleju
  • 15 g cukru pudru
  • 30 g budyniu śmietankowego w proszku
  • 2,5 g proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • 15 g musu jabłkowego
  • odrobina soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaRozmąćcie jajko za pomocą rózgi kuchennej. Wlejcie je do kubka (najlepiej o pojemności 300 ml). Do naczynia dodajcie też mleko, olej i cukier puder. Następnie wszystko dokładnie wymieszajcie. Dosypcie mleko, budyń, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Połączcie dokładnie wszystkie składniki. Na koniec dodajcie mus i lekko przemieszajcie wszystko widelcem.
  2. Podawanie szarlotkiKubek z mieszanką wstawcie do mikrofalówki (moc 600 W) na około 3 minuty. Potem możecie wyjąć, udekorować wedle uznania i zaserwować.

Inne pomysły na szybkie ciasto z jabłkami

Jeśli szarlotka w kubku rozbudziła wasz apetyt na inne wersje ciasta z jabłkami, nie musicie się martwić. Pomysłów nie brakuje, a ich realizacja nie zajmie wam dużo czasu. Możecie pokusić się o zrobienie crumble. To szybki i prosty deser, na który składają się w zasadzie dwa składniki: owoce i kruszonka. A jeżeli nie chcecie „bawić się” w przygotowywanie ciasta, sięgnijcie po przepis na szarlotkę z ciasta francuskiego. Wystarczy wyłożyć je na okrągłą blaszkę do tarty i „udekorować” pokrojonymi jabłkami, a potem upiec według instrukcji podanej na opakowaniu.

Ciekawą „wariacją” na temat ciasta z jabłkami jest również szarlotka bez pieczenia. Nie potrzebujecie piekarnika, by ją przygotować. Wystarczy zwykła patelnia, miska i mikser. Podsmażane jabłka z cynamonem smakują obłędnie i w niczym nie ustępują tym przyrządzanym w sposób klasyczny. Gdy wypróbujecie ten nietypowy patent na szybką szarlotkę, z pewnością prędko z niego nie zrezygnujecie.

Z czym najlepiej podawać szarlotkę?

Szarlotka – niezależnie od wersji, w jakiej została przyrządzona – świetnie komponuje się z wieloma różnymi dodatkami. Można podawać ją razem z lodami (np. waniliowymi), bitą śmietaną, posypką z gorzkiej czekolady, cukrem pudrem albo świeżymi lub mrożonymi owocami. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań i gustów smakowych. Pamiętajcie jednak, że dodatki podnoszą kaloryczność deseru. Zwracajcie też uwagę na wielkość spożywanych porcji. Czasem mniej, znaczy lepiej.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...